Bestuur TZA breekt met trainer-coach

Topzwemmen Amsterdam (TZA) heeft besloten het contract met trainer-coach Fedor Hes niet te verlengen. Aanleiding voor die beslissing zijn de, aldus stichtingsvoorzitter Cees Vervoorn, ,,uiteenlopende visies over hoe topsport te bedrijven''.

Hes (34) was bezig aan zijn derde seizoen bij de niet-clubgebonden stichting uit Amsterdam, die drie jaar geleden ontstond in de euforie van de `Sydney'-successen onder de strijdleus `olympische ambities waarmaken!' Maar tot ongenoegen van het bestuur wist geen van de vier in Athene aanwezige TZA-zwemmers zich vorige maand bij de Olympische Spelen op een individueel nummer te plaatsen voor de finale. ,,En dat wordt mij zwaar aangerekend'', weet Hes, wiens ploeg in estafetteverband (4x100 meter vrije slag) wel twee medailles (zilver en brons) won.

Het besluit van het TZA-bestuur is tevens ingegeven door een gebrek aan financiële middelen, waardoor op 1 oktober geen begin kan worden gemaakt met de olympische cyclus op weg naar de Spelen van Peking (2008). Een dag na het olympisch toernooi in Athene liet het bestuur al weten dat het voortbestaan van Nederlands tweede professionele zwemploeg onzeker is, omdat slechts één van de drie hoofdgeldschieters (gemeente Amsterdam) formeel heeft toegezegd om het project tot en met 2006 te ondersteunen.

Hes was desondanks onaangenaam verrast, toen hij maandagavond aanschoof voor wat aangekondigd was als `een evaluatiegesprek'. ,,Maar van een evaluatie was geen sprake, want voor hen stond de uitkomst al vast: ik zou hoe dan ook moeten vertrekken. Ik kwam binnen en kreeg meteen een stortvloed aan kritiek over me heen'', zegt Hes, die tot 1 oktober `gewoon' langs de badrand staat in het Sloterparkbad en vastbesloten is om werkzaam te blijven in de zwemsport.

Volgens Vervoorn is sprake van een vertrouwensbreuk. ,,`Athene' was een `afrekenmoment', en dat toernooi heeft slechts bevestigd wat wij al vermoedden: onze visies over topsport stroken niet. Wat wij bovendien missen bij Fedor is zelfkritiek en zelfreflectie.''

Hes reageerde op de voorlaatste dag van het olympisch zwemtoernooi geprikkeld op kritische kanttekeningen die de trainer-coach van de Philips-profploeg, Jacco Verhaeren, een dag eerder had geplaatst. Hes koos voor de tegenaanval en betichtte zijn collega uit Eindhoven onder meer van solistisch gedrag. Hes: ,,Het was niet verstandig om die uitspraken in het openbaar te doen, al heb ik geen spijt van mijn woorden. Maar dat akkefietje wordt me nu wel zwaar aangerekend.''

Maar de zeven bij TZA aangesloten zwemmers zijn niet van plan zich zonder slag of stoot neer te leggen bij ,,de eenzijdige beslissing van het bestuur'', aldus sprinter en woordvoerder Johan Kenkhuis. ,,Wij zijn wél tevreden over de aanpak én de resultaten van Fedor. Dat `Athene' niet heeft gebracht waarop sommigen hadden gehoopt, akkoord. Maar wij kennen de redenen. Het is ons te simpel om Fedor nu aan te wijzen als de zondebok. Wij zijn solidair met hem. Desnoods stappen we met z'n allen op, als dat is wat ze willen.'' Maandag hopen de zwemmers nadere tekst en uitleg te krijgen van het bestuur.

    • Mark Hoogstad