Barroso: Turkije is er nog niet

Aanstaand voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie vindt dat Turkije nog niet heeft voldaan aan de voorwaarden om de onderhandelingen over het lidmaatschap van Europese Unie te kunnen beginnen.

Hij zei dat in een vraaggesprek met de Franse krant Le Monde. Op de vraag of Turkije voldoet aan de criteria van de Europese Unie om de gesprekken over toetreding te kunnen beginnen antwoordt Barroso: ,,Nee, nog niet. Er zijn grote vorderingen gemaakt, dat erkennen we, maar op dit moment zijn nog niet alle criteria vervuld.''

Barroso zegt vóór Turkse lidmaatschap van de Unie te zijn. Maar hij voegt er aan toe dat Turkije moet voldoen aan de Europese regels en dat niet andersom Europa zich moet neerleggen bij de Turkse regelgeving. Volgens hem heeft dat niets te maken met ,,inmenging'' van Europa in de binnenlandse politiek van Turkije. ,,Het land heeft ons gevraagd te mogen toetreden. Dan moet het aan de voorwaarden voldoen.''

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot, die tot 31 december het roulerend voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt, heeft gisteren in New York zijn bezorgdheid uitgesproken tegenover zijn Turkse ambtgenoot Gül. ,,Turkije heeft tot nu toe een heel goede etappe gereden, maar dreigt nu op de laatste honderd meter in de hekken te rijden'', zo heeft hij Gül voorgehouden. Daarmee doelde Bot op het opschorten van de herziening van de strafwet.

De Turkse premier Erdogan brengt morgen een bezoek aan Brussel. Hij zal dan onder andere spreken met Europees Commissaris Günter Verheugen die is belast met de uitbreiding van de Unie. De woordvoerder van Verheugen heeft begin deze week nog eens laten weten dat er geen sprake zal kunnen zijn van onderhandelingen over een lidmaatschap van Turkije als de strafwet niet is hervormd. Erdogan praat morgen later op de dag nog met de fractievoorzitters van het Europees Parlement. De Europese Commissie moet op 6 oktober oordelen Turkije rijp is voor onderhandelingen over het lidmaatschap. De regeringsleiders van de 25 lidstaten zullen vervolgens in december een definitief besluit nemen.