Bagdad laat verdachte vrouw vrij

De Iraakse interim-regering heeft vandaag samen met de Amerikaanse autoriteiten besloten een van twee belangrijke vrouwen in Amerikaanse hechtenis vrij te laten.

Het besluit kwam na het bericht van de dood van een tweede Amerikaanse gijzelaar in ruil voor wiens leven de vrijlating van alle vrouwelijke gevangenen in Irak was geeist. Maar een Iraakse regeringswoordvoerder ontkende dat de vrijlating iets te maken had met de eis van de ontvoerders die hebben gedreigd ook hun laatste gijzelaar, een Brit, te vermoorden.

De vrouw die voorwaardelijk en op borgtocht vrijkomt, is Rihab Rashid Taha, een geleerde die zich onder het bewind van Saddam Hussein bezighield met de ontwikkeling van biologische wapens. Zij stond daarom wel bekend als `Dr. Germ'.

De andere vrouw in Amerikaanse hechtenis is Huda Salih Mahdi Ammash, eveneens een specialiste in biotechnologie die de bijnaam `dr. Anthrax' had. De Amerikaanse autorteiten hebben gezegd verder geen enkele Iraakse vrouw gevangen te houden.

De Tawhid wal Jihad (Monotheïsme en Heilige Oorlog) groep die maandag een video-opname van de onthoofding van de Amerikaan Eugene Armstrong op internet plaatste, meldde gisteren dat ,,de ijverige zoons van de natie de tweede Amerikaanse gijzelaar hebben afgeslacht [..] na het aflopen van de tijdlimiet''. Op een geestverwante website meldde de groep, die wordt geleid door de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi, dat beelden van de moord ,,zo God het wil'' op korte termijn worden gepubliceerd. Het lijk van de tweede gijzelaar, Jack Hensley (48), was vanmiddag nog niet gevonden. Maar de Amerikaanse autoriteiten in Bagdad meldden vandaag wel dat Iraakse militairen een onthoofd lichaam hebben aangetroffen. Het is onduidelijk of het gaat om het lijk van Hensley. Armstrongs lijk werd maandag gevonden in de buurt van de woning waaruit hij samen met Hensley en de Brit Kenneth Bigley (62) was ontvoerd.

Bij een nieuwe Amerikaanse legeroperatie tegen de militie van de shi'itische geestelijke Muqtada Sadr in de Bagdadse sloppenwijk Sadr City zijn vanochtend 25 Irakezen gedood en 52 gewond.

Een zelfmoordaanslag met een autobom nabij een restaurant in een winkelstraat in het westen van Bagdad kostte eveneens vanochtend zeker elf mensen het leven. Er vielen meer dan 50 gewonden.

Tevens is vandaag een Amerikaanse militair gedood na een aanslag nabij Tikrit.