`100 euro voor elke rake slag'

Justitie onderzoekt of een Almelose transportondernemer zich schuldig heeft gemaakt aan uitlokking tot mishandeling of een poging daartoe. Transporteur H. Bolk heeft, nadat in de garage van zijn bedrijf een nieuwe vrachtwagenband was vernield, een brief geschreven aan zijn personeel. Daarin roept hij de werknemers op de dader te vinden en deze een lesje te leren. ,,Graag even in een lege container en 2 chauffeurs erbij met honkbalknuppels die 100 euro krijgen voor elke slag die raak is'', schrijft Bolk. Hij betitelt de dader als ,,een gek'' en ,,iemand die gewoon labiel en ziek is en zo snel mogelijk moet worden gepakt''.

De dader is mogelijk een personeelslid van het transportbedrijf.

Bolk verklaart in zijn brief dat hij geen vertrouwen heeft in de rechterlijke macht en dat hij liever zelf met de dader wil ,,praten'' en ,,afrekenen'', zodat er ,,geen herhaling kan plaatsvinden''.

Bolk heeft inmiddels tekst en uitleg gegeven aan de politie. Volgens de transportondernemer moeten zijn woorden niet al te letterlijk genomen worden. ,,Het is uit frustratie geschreven. Bovendien staat de gewraakte passage cursief gedrukt, zodat je weet dat het schertsend bedoeld is'', aldus Bolk.

Volgens vakbondbestuurder H. van den Dungen van FNV Bondgenoten is een aantal personeelsleden desondanks ,,flink geschrokken''. De vakbondsbestuurder keurt de actie van Bolk af. ,,Ik ken hem goed. Hij heeft een open zenuw als het gaat om zijn materieel, maar nu is hij duidelijk te ver gegaan. Je kunt zoiets misschien nog een keer in een emotionele bui roepen, maar als je het op papier zet, heb je er op zijn minst over nagedacht.''

Het transportbedrijf heeft vandaag een tweede brief aan het personeel gestuurd. Hierin worden bewoordingen en aansporingen sterk afgezwakt.