Voorzitter Hells Angels afgezet

De president van de Amsterdamse afdeling van de Hells Angels, Willem van Boxtel, is gisteren afgezet als leider van deze motorclub. De aanleiding voor de machtsgreep vormden spanningen over contacten die Van Boxtel had met de in mei geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra.

Dat heeft advocaat Vincent Kraal van de Hells Angels bevestigd.

De in mei geliquideerde Endstra zou plannen hebben gehad om oud-Heineken-ontvoerder Willem Holleeder te laten vermoorden. Daarvoor zou hij de Hells Angel Willem P. van de afdeling IJmuiden hebben benaderd. Ook Van Boxtel zou op de hoogte zijn geweest van de moordopdracht en dat volgens Kraal hebben bevestigd aan zijn clubgenoten.

Volgens Kraal had Endstra al een voorschot van een kwart miljoen euro betaald voor de moordopdracht en is die informatie ook bij de politie bekend. De totale som zou een miljoen euro bedragen. De moord had plaats moeten vinden door een bomaanslag tijdens een clubavond van de Hells Angels. Holleeder en enkele Hells Angels zouden hierbij het leven moeten laten.

De oud-Heineken-ontvoerder Holleeder is geen lid van de club, maar bezoekt deze volgens Kraal wel zeer geregeld, omdat hij goed bevriend is met enkele van de leden. Die hebben tijdens een vergadering eergisteren besloten Van Boxtel uit de club te zetten.

Het openbaar ministerie in Amsterdam wil niet reageren op de zaak zolang het onderzoek naar de moord op Willem Endstra nog loopt.

De oud-president Van Boxtel, bijgenaamd Big Willem, moet door zijn gedwongen vetrek zijn Hells Angels-attributen inleveren. Het gaat onder meer om zijn jas met de clubkleuren en zijn Harley Davidson-motorfiets. Ook moet hij zijn huis op het terrein van de club in de Watergraafsmeer in Amsterdam, dichtbij de Bijlmerbajes, verlaten. De tatoeages die verwijzen naar het lidmaatschap van de motorclub moet hij laten verwijderen. Volgens Kraal zal Van Boxtel nog vandaag Amsterdam verlaten.

De Hells Angel uit IJmuiden, Willem P. is al eerder oneervol uit zijn club gezet. Ook hij heeft alle clubattributen moeten inleveren.