Val kabinet België dreigt over aantal nachtvluchten

Het Belgische paarse kabinet van premier Guy Verhofstadt dreigt te vallen door een conflict over uitbreiding van het aantal nachtvluchten vanaf de Brusselse luchthaven Zaventem. Het koeriersbedrijf DHL heeft die extra vluchten geëist, en dreigt anders zijn Europese distributiecentrum met duizenden arbeidsplaatsen naar elders te verplaatsen.

Verhofstadt liet rond het middaguur weten een ,,ultiem compromisvoorstel'' te hebben voorgelegd aan de betrokken gewestregeringen van Vlaanderen en Brussel om uit de impasse te komen. De federale regering heeft voor een besluit de instemming nodig van de gewestregeringen omdat die bevoegd zijn op het gebied van milieu (geluid). Details over zijn laatste bod zou Verhofstadt vanmiddag in het Belgische parlement toelichten. Bewindslieden van de federale regering kwamen gisteravond bijeen voor overleg met ministers van de beide gewestregeringen. De premier deed een beroep op de gewestregeringen ,,in federale loyaliteit constructief mee te werken aan een oplossing''.

De Vlaamse gewestregering wil maximale uitbreiding voor DHL, maar wil de nachtvluchten beter spreiden over Vlaams en Brussels grondgebied. Van de ruim 6.600 DHL-werknemers in België is het grootste deel afkomstig uit Vlaanderen. De Brusselse gewestregering bestempelde een voorstel van de Vlaamse regering over meer spreiding van nachtvluchten als ,,een provocatie''.

Onderhandelaars toonden zich vanmorgen pessimistisch over de afloop. Sinds 9 uur gisteravond waren de ministers vrijwel onafgebroken bijeen.

Een oplossing wordt bemoeilijkt omdat de politieke kleur van de federale regering sinds de regionale verkiezingen van juni afwijkt van die van de gewestregeringen. De Vlaamse regering staat onder leiding van de christen-democraten, die niet deelnemen in de federale regering van liberalen en sociaal-democraten. In de Brusselse regering zit bovendien de Franstalige groene partij Ecolo. Volgens het Brusselse gewestakkoord mag er geen uitbreiding van nachtvluchten komen.

Het DHL-dossier wordt gezien als een belangrijke test voor de stabiliteit van het tweede kabinet-Verhofstadt. Dezelfde kwestie leidde vorig jaar al tot een ministerscrisis in zijn paars-groene kabinet, waarbij de bewindslieden van het groene Ecolo opstapten.

DHL: pagina 15