Uitstel van betaling voor `Newconomy'

Automatiseerder Real Time Company, voorheen bekend als Newconomy, is in acute betalingsproblemen terechtgekomen. De onderneming heeft uitstel van betaling aangevraagd voor haar dochterbedrijf Real Time Companies BV, waarin de activiteiten van de bedrijven Citee, ExplainerDC en One2Hire zijn ondergebracht.

Deze drie bedrijven vormen in feite de kern van de onderneming, het geesteskind van opiniepeiler Maurice de Hond dat in 2000 naar de beurs ging. Daarnaast heeft Real Time Company nog vijftien participaties. Real Time Company benadrukt dat voor de beursgenoteerde holding geen uitstel van betaling is aangevraagd, maar deze kampt nu wel met een negatief eigen vermogen.

De surseance is het gevolg van het vastlopen van gesprekken over herfinanciering. Beleggers konden gisteren de hele dag niet handelen in aandelen van de beursgenoteerde onderneming. De activiteiten waarvoor uitstel van betaling is aangevraagd, zijn de belangrijkste inkomstenbronnen van Real Time Company. Bij Citee (automatisering), ExplainerDC (internetdienstverlening) en One2Hire (outsourcing) werken in totaal meer dan tweehonderd mensen.

Real Time Company was al sinds de publicatie van de resultaten over de eerste zes maanden van dit jaar op 31 augustus in gesprek met zijn financiers. Het afgelopen halfjaar werd een verlies van 1 miljoen euro geleden, terwijl de omzet sterk terugliep van 16,6 miljoen tot 12,1 miljoen euro. De onderneming sprak toen van ,,moeilijke marktomstandigheden''.

De gesprekken liepen vast omdat de financiers en crediteuren niet bereid waren om water bij de wijn te doen wat betreft de vorderingen. Daarbij gaat het onder meer om de bank NMB-Heller en investeerder Pall Mall Capital.