Topman Van Rossum eerder weg bij Fortis

De topman van bankverzekeraar Fortis, Anton van Rossum, treedt af. De Nederlander legt zijn functie per 11 oktober neer, een jaar eerder dan gepland, en maakt plaats voor de van Citigroup afkomstige 53-jarige Belg Jean-Paul Votron. De vertrekkende topman zegt uit te kijken naar een nieuwe periode in zijn privé-leven.

Van Rossum trad vier jaar geleden aan als topman bij het concern en zei toen te willen blijven tot zijn zestigste, eind augustus 2005. Volgens zijn eigen verklaring gaat hij nu weg omdat de doelstellingen die vier jaar geleden werden gesteld, zijn bereikt. Volgens Van Rossum, een voormalige consultant van adviesbureau McKinsey, is Fortis de afgelopen jaren in de positie gebracht om een nieuw tijdperk van groei in te gaan.

Van Rossum zou mogelijk al enige tijd onder vuur hebben gelegen. In januari meldde de Belgische financiële krant De Tijd dat Van Rossum veel kritiek kreeg van investeerders en Fortis-managers die vonden dat Van Rossum meer een consultant was dan een bankier. Zij wilden meer duidelijkheid over de strategie van het bedrijf. Fortis zette destijds de opmerkelijke stap om te reageren met een persbericht waarin het steun uitsprak voor de bestuursvoorzitter.

Een plan dat niet werd gerealiseerd door Van Rossum was een fusie of overname van een Europese branchegenoot om zo een grotere internationale spreiding te krijgen. Van Rossum zei twee jaar geleden nog dat hij zichzelf tot de zomer van 2004 gaf om zo'n partner te vinden, maar dit doel werd begin dit jaar plotseling losgelaten. Fortis zou zich gaan richten op de Benelux en enkele andere landen zoals China en Spanje.

De nieuwe topman Votron begon zijn loopbaan bij het voedings- en wasmiddelenconcern Unilever waar hij verantwoordelijk werd voor onder andere internationale verkoop. Tussen 1991 en 1997 werkte hij bij de Amerikaanse Citibank, vervolgens vier jaar bij de Nederlandse bank ABN Amro om daarna weer terug te keren in een topfunctie bij zijn eerdere werkgever die inmiddels Citigroup heette. Daar was hij verantwoordelijk voor de consumentenzaken in Europa, Rusland, Afrika en het Midden-Oosten.