Tegen kleine ondernemer

Hennie Doornkamp heeft een installatiebedrijf. Het afschaffen van het grijze kenteken kost hem veel geld.

,,Ik heb twaalf man personeel en zeven busjes rijden met een grijze kentekenplaat'', zegt Doornkamp. Komend jaar wordt het goedkopere kenteken voor ondernemers afgeschaft. Dat heeft voor Doornkamp grote gevolgen. ,,De auto's worden er 50 procent duurder door. Ook de wegenbelasting gaat omhoog, van vijftig naar driehonderd euro per auto.''

Een rekensom leert hem dat hij per busje 3.500 euro per jaar extra kwijt is. En dan is er nog geen kilometer gereden. De extra kosten moet hij doorberekenen aan de klanten. Hij schat twee euro per uur extra. Hij ziet geen andere mogelijkheid. ,,Elk bedrijf kampt hiermee. De cliënt zal er voor betalen.'' Hij vindt het afschaffen van de grijze kentekens niet terecht. Vooral omdat in zijn bedrijf de auto's niet voor privé-kilometers worden gebruikt. ,,Ik snap het wel, de overheid moet érgens op bezuinigen. Maar pak niet steeds de kleine ondernemer.''

    • Anton Slotboom