Record-vraagprijs voor Rembrandt

In Stockholm wordt volgende week een belangrijk werk van Rembrandt uit 1635 te koop aangeboden. Aamell Kunsthandel in de Zweedse hoofdstad veilt het schilderij, dat Minerva in haar studeerkamer voorstelt, voor een anonieme Canadese eigenaar.

De waarde van het doek, dat vanaf 25 september vier weken lang wordt geëxposeerd, is geschat op 37 miljoen euro. Wanneer die richtprijs wordt gehaald, is het de kostbaarste Rembrandt die ooit is geveild. De duurste Rembrandt tot nu toe is Portret van een dame uit 1632, dat in december 2000 via Christie's in Londen voor 29,5 miljoen euro werd verkocht.

Volgens Rembrandt-specialist Volker Manuth, hoogleraar kunstgeschiedenis in Nijmegen, is Minerva een typisch ,,schilderij dat niet tot rust is gekomen''. Het werk zwerft al sinds de 18de eeuw rond in een indrukwekkend aantal collecties van kunsthandelaren en particulieren. Het in heldere kleuren geschilderde doek is enkele jaren geleden gerestaureerd.

Minerva stelt de belauwerkranste godin voor, die zittend in een studeerkamer opkijkt uit de lectuur van een foliant die voor haar op tafel ligt. De manier waarop zij is weergegeven wijkt af van de gebruikelijke iconografie.

Als oorlogsgodin wordt Minerva meestal in wapenrusting voorgesteld. Bij Rembrandt zijn de helm en wapens naar de achtergrond verplaatst en verschijnt de godin in haar hoedanigheid van beschermster van de wetenschappen.

    • Bram de Klerck