Protestactie bij het Rwanda-tribunaal

Vierenveertig van de zesenvijftig verdachten en gevangenen die worden vastgehouden door het Rwanda-tribunaal in het Tanzaniaanse Arusha, zijn gisteren een protestactie begonnen. Ze weigeren voorlopig drie dagen lang elke medewerking en dreigen met een hongerstaking. Ze demonstreren daarmee tegen het plan om een deel van de rechtszaken te verkassen naar Rwanda. Volgens de verdachten zijn ze hun leven in Rwanda niet zeker en krijgen ze daar ook geen eerlijk proces.

Alle zes verdachten tegen wie gisteren een rechtszaak begon, weigerden voor de rechters te verschijnen. Onder hen was pastoor Athanase Seromba, de eerste katholieke geestelijke die moet terechtstaan op beschuldiging van genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Hij wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de moord op zo'n 2.000 Tutsi's die in zijn kerk een veilig heenkomen hadden gezocht. De Tutsi's werden door Hutu-milities en plaatselijke politie met granaten bestookt, waarna de kerk in brand werd gestoken. Nadat het dak van de kerk was ingestort, zou de pastoor opdracht hebben gegeven om het gebouw met een bulldozer plat te walsen. De geestelijke ontkent elke schuld.

Religieuze leiders speelden een prominente rol bij de genocide in Rwanda die tien jaar geleden ruim 900.000 mensen het leven kostte. Duizenden slachtoffers werden afgeslacht in kerken. Eerder veroordeelde het tribunaal al een dominee tot tien jaar gevangenisstraf. Een voormalige Anglicaanse bisschop stierf in de gevangenis in afwachting van een proces. In België werden twee nonnen veroordeeld omdat ze hadden meegedaan aan de genocide.

De andere vijf verdachten die gisteren niet kwamen opdagen, waren de voormalige chef-staf van het Rwandese leger, Augustin Bizimungu en vijf van diens legercommandanten. Ze worden beschuldigd van de moord op de toenmalige premier Agathe Uwilingiyimana en van de tien Belgische VN-militairen die haar te hulp waren gekomen.