Politieauto's in brand gestoken in Apeldoorn

Bij een brand bij een installatiebedrijf in Apeldoorn zijn opnieuw een groot aantal politieauto's en -motoren verloren gegaan. Het gaat om brandstichting, zo bevestigt een woordvoerder van de politie Noord- en Oost-Gelderland. Het is de vijfde keer deze maand en de achtste keer dit jaar dat politieauto's in vlammen opgaan.

De brand van afgelopen nacht woedde bij een vestiging van het bedrijf Holland Nautic/Honac aan de Nagelpoelweg in Apeldoorn, waar op dat moment ongeveer veertig surveillanceauto's en motoren stonden om te worden voorzien van communicatie-apparatuur. De brand woedde voornamelijk in de montagehal, maar ook buiten het bedrijf, waar ook verschillende auto's en motoren stonden. Even na drie uur werd de brand ontdekt. Kort voor vier uur had de brandweer, die dertig man inzette, het vuur onder controle.

De schade, zowel aan het pand als aan de voertuigen, bedraagt vijf à tien miljoen euro, aldus de politie. Nadere inventarisatie moet nog uitwijzen hoeveel voertuigen er precies verloren zijn gegaan. Dat het gaat om brandstichting leidt de politie af uit de aangetroffen sporen en uit het feit dat de brand zowel binnen als buiten het bedrijf woedde. De technische recherche was vandaag nog bezig met het sporenonderzoek.

De brandstichting van afgelopen nacht treft niet alleen de politie in Apeldoorn, maar verschillende korpsen in het land, waarvoor Holland Nautic/Honac apparatuur voor inbouwde. Volgens een woordvoerder betekent het verlies dat het langer gaat duren voordat de korpsen over nieuwe voertuigen kunnen beschikken.

Sinds mei dit jaar zijn met name in het Gooi, maar ook elders, al tientallen politievoertuigen in brand gestoken. In mei stichtte een onbekende in Muiden brand in een surveillance-auto, een maand later gevolgd door twee auto's bij hetzelfde bureau. Op drie juli brandden drie auto's bij een politiebureau in Nederhorst den Berg uit. Op 1 september gingen vijf auto's van de politie in Deventer verloren, twee dagen later werden vier auto's bij een politiebureau in Vleuten in de as gelegd. Op 6 en 16 september gingen in Zeist en Weesp tien voertuigen verloren.