Oproep tot bestrijding van armoede

Honderdtien landen hebben gisteren tijdens een speciale bijeenkomst bij de Verenigde Naties opgeroepen jaarlijks vijftig miljard dollar uit te trekken voor de bestrijding van armoede en honger.

,,Het grootste schandaal is niet dat honger bestaat maar dat hij blijft bestaan terwijl we de middelen hebben om hem elimineren. Het is tijd voor actie'', luidde de slotverklaring. De Verenigde Staten steunden de verklaring voor ,,hernieuwde politieke mobilisatie'' niet.

Tijdens een andere VN-conferentie riepen lidstaten op de armen te laten meeprofiteren van de voordelen van een wereldwijde economie. Zij pleitten voor een campagne om de verschillen te verkleinen tussen arm en rijk, die door de vrije markten groter zijn geworden. ,,Hoeveel keer moet herhaald worden dat het meest vernietigende massavernietigingswapen in de hedendaagse wereld de armoede is?'', zei de Braziliaanse president Lula da Silva tijdens een top over de sociale gevolgen van globalisering. ,,We moeten de globalisering onder controle brengen. We moeten het omzetten in een positieve kracht voor alle volkeren van de wereld'', aldus de Braziliaanse president.

Lula was ook een van de organisatoren van de top over honger en armoede, samen met de Franse president Chirac, de Spaanse premier Zapatero, de Chileense president Lagos en VN-chef Kofi Annan. ,Die bijeenkomst werd door zo'n vijftig regeringsleiders en staatshoofden bijgewoond. ,,We moeten (..) niet vergeten dat de prijs van zelfzucht rebellie is'', zei Chirac. De Amerikaanse president Bush was ook uitgenodigd, maar liet verstek gaan. Hij spreekt vandaag wel de Algemene Vergadering van de VN toe in zijn jaarlijke toespraak.

Meer dan een miljard mensen leven nu onder de armoedegrens van een dollar per dag, onder wie 300 miljoen in Afrika ten zuiden van de Sahara. De wereldleiders spraken op hun Millennium Top in 2000 af dit aantal vóór 2015 te halveren. Maar volgens VN-diplomaten zal dat in het huidige tempo niet lukken. Om de campagne effectief te maken is volgens de VN zeker vijftig miljard dollar per jaar nodig.

Dat geld zou er kunnen komen door een mondiale belasting op financiële transacties en op de verkoop van zware wapens. De Amerikaanse minister van Landbouw Ann Veneman wees die suggesties gisteren af: ,,Economische groei is de langetermijnoplossing voor honger en armoede.'' Zij noemde mondiale belastingen ,,ondemocratisch'' en ,,niet uitvoerbaar'.

De Franse president Chirac die speciaal voor de armoedetop uit Parijs was overgekomen, bestreed het Amerikaanse standpunt. Hij noemde belastingheffing ,,een noodzaak''. ,,Hoe sterk de Amerikanen ook mogen zijn, je kunt op de lange termijn niet triomfantelijk blijven door een idee te verwerpen dat is gesteund door honderd landen en waarschijnlijk door honderdvijftig landen zal worden goedgekeurd.''

    • Robert van de Roer