Kwartet NUHR wint cabaretprijs

Het cabaretkwartet NUHR en de Vlaamse absurdist Wim Helsen zijn de winnaars van de cabaretprijzen van dit jaar. Ze werden uitverkozen boven het duo Van Houts & De Ket en de solisten Najib Amhali en Jan Jaap van der Wal, die eveneens waren genomineerd.

NUHR, voorheen voluit Niet Uit Het Raam, nam gisteravond in het oude Luxor-theater in Rotterdam de prijs in ontvangst voor Over de top, dat volgens de jury ,,het meest indrukwekkende programma'' van het seizoen was. De nieuwkomer Helsen werd bekroond voor de ,,vernieuwing en originaliteit'' in zijn programma Heden soup.

Toen de prijzen vorig jaar werden ingesteld door de vereniging van schouwburgdirecteuren (VSCD), hadden ze nog geen namen. Nu draagt de prijs voor het beste programma de naam Poelifinario, naar de fictieve tropische vogel die ooit door Toon Hermans als fictief ornitholoog werd geïmiteerd. De nieuwkomersprijs heet Neerlands Hoop, naar het roemruchte duo van Freek de Jonge en de pas overleden Bram Vermeulen, die door diverse sprekers werd herdacht.

De nieuwe namen gelden met terugwerkende kracht ook voor de winnaars van vorig jaar: Marc Marie Huijbregts (Poelifinario) en André Manuel (Neerlands Hoop). In de foyers en trappenhuizen van de Kleine Komedie in Amsterdam komt een hall of fame-achtige fotogalerie, waartoe alle winnaars voortaan worden geportretteerd door Maarten Corbijn.

De bekroonden werden gekozen uit meer dan honderd cabaretvoorstellingen, die veelal werden gekenmerkt door ,,weinig scherpte, maar vaak wel veel onvermogen en zelfoverschatting, soms veroorzaakt door luiheid,'' aldus juryvoorzitter Benjamin Koolstra. ,,Cabaret is nog steeds de best bezochte podiumkunst van Nederland.

Het genre zucht merkbaar onder het juk van zijn eigen populariteit. Het publiek lijkt steeds vaker volstrekt onkritisch; het wil z'n geld er hoe dan ook uit lachen.''

Na zijn pleidooi voor ,,dwars, radicaal, onontkoombaar'' cabaret verwees NUHR-lid Peter Heerschop spottend naar het feit dat de prijs voor zulk scherp geëngageerd cabaret nu de naam Poelifinario draagt. De prijs – een spiegel – werd uitgereikt door Toon Hermans' zoon Maurice, die na afloop toegaf dat ook hij die naam niet zou hebben gekozen. In zijn toespraak noemde hij zijn vader ,,geen cabaretier: meer feestneus dan wijsneus.''

De winnende voorstellingen Over de top en Heden soup zijn nog tot eind dit jaar op tournee door Nederland.

    • Henk van Gelder