Kamer wil allerlaatste kans mechanische kokkelvisserij

Minister Veerman (LNV) moet zijn uiterste best doen om ervoor te zorgen dat de kokkelvissers dit jaar toch nog kunnen uitvaren. Die opdracht hebben de Kamerfracties van VVD, CDA, SGP en ChristenUnie de bewindsman meegegeven tijdens een ingelast overleg gisteren.

De mechanische kokkelvisserij heeft voor dit jaar een vergunning gekregen. De vissers kunnen echter niet uitvaren wegens aangetekende bezwaren tegen de vergunning. Omdat de Raad van State vorige week weigerde de schorsing van de kokkelvergunning op te heffen, behoort deze visserij op de Wadden in de praktijk tot het verleden. Volgens Veerman is er een ,,hele kleine theoretische mogelijkheid'' dat de kokkelvissers nog kunnen uitvaren dit jaar. ,,Ik zal het proberen maar klampt u zich niet vast aan een strohalm.'' De bewindsman blijft van mening dat de vergunning terecht is afgegeven. Maar als de vergunning juridisch standhoudt, dan zullen als gevolg van juridische procedures de vissers op z'n vroegst pas begin december kunnen uitvaren. Het kokkelseizoen eindigt half december.

Het kabinet heeft de mechanische kokkelvisserij vanaf 2005 in de Waddenzee verboden. Volgens de sector zal dit verbod ongeveer duizend banen kosten, minister Veerman komt in een brief aan de Tweede Kamer niet verder dan drie- à vierhonderd banen. De sector zal worden gecompenseerd na advies daarover van een onafhankelijke commissie. Voormalig bestuursvoorzitter van Unilever, Maljers, zal de commissie voorzitten. De beide andere leden zijn bestuurvoorzitter Jonkhart van het NOB, die namens de staat de onderhandelingen zal voeren. De kokkelsector heeft advocaat en Ajax-voorzitter Jaakke ingeschakeld.

De kokkelvisvergunning die voor dit jaar was afgegeven voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse deltawateren is gisteren door de rechtbank in Amsterdam eveneens geschorst, op verzoek van de Faunabescherming.