Juf wordt verliefd

Een lerares, moeder van vier kinderen, zat zes jaar in de gevangenis wegens een seksuele verhouding met een 13-jarige leerling. Nu willen ze trouwen. De verboden liefde van Mary Kay Letourneau en Vili Fualaau.

Zes weken geleden is de 42-jarige Mary Kay Letourneau in de Amerikaanse staat Washington uit de gevangenis vrijgelaten. Ze had meer dan zes jaar cel achter de rug wegens haar relatie met Vili Fualaau, een minderjarige leerling in haar school. Letourneau werd die ochtend opgewacht door cameraploegen, actiegroepen en nieuwsgierigen, want de zaak-Letourneau brengt de gemoederen hevig in beweging bij elke wending die hij neemt.

Volgens de Amerikaanse wet is Letourneau een verkrachter omdat ze een seksuele relatie had met een minderjarige. Ze is ook een pedofiel, want ze begon haar verhouding met Fualaau toen hij twaalf of dertien was. De goegemeente veroordeelt haar voor het in de steek laten van haar echtgenoot en vier kinderen – hoe kon ze. Sympathisanten bewonderen haar hartstocht, maar er zijn ook `sympathisanten' die denken dat ze behandeling nodig heeft. Wat Letourneau zelf vindt is niet duidelijk, want ze liet zich nooit interviewen. Vrijdag is ze te zien in het programma 20/20 bij de Amerikaanse tv-zender ABC voor een vraaggesprek met Barbara Walters. De grand old lady van de televisie-interviews gaat met pensioen en heeft Letourneau uitverkoren om haar laatste gesprekspartner te zijn.

Mary Kay Letourneau was een geziene lerares aan een school in de buurt van Seattle. Daar leerde ze de Samoaans-Amerikaanse jongen Vili kennen toen hij nog maar zeven was en bij haar in de klas kwam. Enkele jaren later, in 1995, kwam de 12-jarige Vili weer bij Letourneau in de klas terecht. Zij vond hem een veelbelovende leerling met artistiek talent en zag hem daarom ook buiten school, voor zover haar drukke leven dat toeliet. Letourneau had thuis namelijk ook nog een echtgenoot en kinderen van 11, 8, 4 en 2 jaar oud. Haar man Steve werkte bij Alaska Airlines in de bagageverwerking.

Ergens in het voorjaar van 1996 zijn leerling en lerares, die eenentwintig jaar in leeftijd verschillen, een relatie begonnen. Hoe en wanneer precies is onduidelijk. Die zomer werd de verhouding serieus en kwam Vili ook toen het al zomervakantie was over de vloer. De echtgenoot, die zelf buitenechtelijke affaires had, begon iets te vermoeden en vond liefdesbrieven in huis. Hij confronteerde zijn vrouw en lichtte familieleden in. Letourneau bleek nog zwanger van Vili ook.

Een familievriend tipte de politie en in februari 1997 werd Letourneau in hechtenis genomen. Ze kwam al gauw weer vrij in afwachting van het proces, maar haar baan was ze kwijt, voor haar kinderen mocht ze niet meer zorgen en ook Vili mocht ze niet meer ontmoeten. Om de zaak te bespoedigen bekende ze schuld. In mei werd haar dochter geboren, in november werd ze veroordeeld. Haar slotverklaring voor de rechtbank maakte indruk: ,,Ik heb iets gedaan waar ik het recht niet toe had. Het was verkeerd en ik heb spijt. Ik geef mijn woord dat het niet weer gebeurt.'' Ze kreeg 89 maanden, waarvan 86 maanden voorwaardelijk.

Toen ze in januari 1998 na drie maanden vrijkwam, mocht ze Vili niet ontmoeten. Binnen een maand echter werden de twee samen betrapt in Letourneaus auto. De rechter kende geen pardon: drie dagen later hoorde ze alsnog de volle 89 maanden tegen zich uitspreken. Ze was overigens in de gauwigheid zwanger geraakt en haar tweede dochter met Vili werd in oktober dat jaar geboren. De moeder van Vili kreeg de voogdij over de twee kinderen van haar zoon.

Letourneau zat in de gevangenis en haar echtgenoot verhuisde naar Alaska met de vier kinderen, die nu worden opgevoed door zijn moeder. Een paar keer per jaar bezochten ze hun moeder, die in de gevangenis in het koor zong en boeken op de band insprak. Wegens goed gedrag kwam Letourneau op 4 augustus vrij. Een dag daarna stapte Vili, inmiddels 21, naar de rechter om het verbod op de ontmoetingen te laten opheffen. De rechter zag geen reden het te handhaven en volgens uitlatingen van Vili zien hij en Letourneau elkaar elke dag.

Een dag of tien geleden gaf Vili een interview aan een plaatselijk televisiestation en verklaarde met Letourneau te willen trouwen. Vili, die volgens veel berichten werkloos is, gaf ruiterlijk toe dat Letourneau en hij geld nodig hebben. Ze zouden dan ook exclusieve foto's hebben laten maken die te koop zijn. Ook wordt er gespeculeerd dat Letourneau een autobiografie gaat schrijven. Het drama krijgt dus nog een vervolg.

    • Lucas Ligtenberg