`James Hardie misleidend'

De Australische bouwonderneming James Hardie heeft onbetrouwbare informatie verstrekt over haar fonds voor compensatie van asbestslachoffers. De onderneming heeft het bestuur van de effectenbeurs van Sydney en het publiek misleid met haar verklaring dat alle claims waren gedekt. Het bedrijf vestigde zich in 2001 statutair in Nederland. Er zat toen 293 miljoen Australische dollar (167 miljoen euro) in het compensatiefonds, volgens James Hardie voldoende om de claims te dekken. Een Australische onderzoekscommissie is echter tot de conclusie gekomen dat er minimaal 1,5 miljard dollar (855 miljoen euro) nodig is. De onderzoekscommissie sloot vandaag niet uit dat James Hardie zich voor de rechter moet verantwoorden. De asbestslachtoffers verwijten het bedrijf dat het naar Nederland is verhuisd om schadeclaims te ontlopen.