Israël plat door algemene staking

De openbare sector van Israël is vandaag verlamd nadat massaal gehoor is gegeven aan een oproep van de vakbeweging Histadrut tot een algemene staking. De actie is een protest tegen achterstallige salarisbetalingen.

De havens, de meeste grensposten, de nutsbedrijven, alle ministeries, de postkantoren, de beurs en de meeste banken werden in de loop van de ochtend gesloten of bleven dicht. Ook de internationale luchthaven ging dicht en de nationale luchtvaartmaatschappij El Al annuleerde alle vertrekkende en inkomende vluchten.

Scholen gingen vanochtend wel open en ook de bussen bleven vooralsnog rijden, ziekenhuizen schakelden over op sabbat-roosters. Ook het personeel van de religieuze raden is in staking gegaan: joodse huwelijken en begrafenissen zijn daarom voor onbepaalde tijd uitgesteld. Stoffelijke overschotten moeten daarom worden opgeslagen in vrieshuizen.

Ruim 20.000 gemeenteambtenaren en het personeel van de religieuze raden hebben al meer dan een half jaar geen salaris ontvangen. Een groot aantal gemeenten verkeert in een financiële crisis als gevolg van ,,slecht en incompetent management en corruptie'' (aldus vrijwel alle krantecommentatoren en de regering) en zegt geen geld te hebben voor de uitbetaling van de salarissen van voornamelijk laaggesalarieerde ambtenaren. De gemeenten op hun beurt geven de schuld aan de nationale overheid en met name minister van Financiën Netanyahu.

De Likud-minister bezuinigt op de gemeenten, onder meer om het financieringstekort van Israël onder de Europese norm van 3 procent te brengen. Netanyahu eist van gemeentebesturen dat zij zichzelf saneren en het aantal ambtenaren drastisch verkleinen.

Volgens de leider van Histadrut, Amir Peretz, zijn ,,de populistische machtsspelletjes van Netanyahu met de salarissen van ambtenaren totaal onaanvaardbaar.'' Inzet van de staking is onmiddellijke uitbetaling van de achterstallige salarissen. Premier Sharon en minister Netanyahu hebben in een poging de staking af te wenden toegezegd dat de helft van het achterstallige bedrag (100 miljoen euro) direct zal worden uitbetaald en de andere helft na een reorganisatieakkoord met de bonden.