Iets erbij en ook iets eraf

Hennie de Hollander (69) krijgt vanaf volgend jaar vijf euro per maand extra op haar AOW-uitkering van 824 euro.

Hennie de Hollander komt rond van haar AOW, zegt ze. ,,Maar ik leef wel zuinig.'' Elke week gaat ze fietsen en naar de gymnastiekclub; om de veertien dagen doet ze mee aan de bingomiddag. ,,Gymmen kost me tien euro per maand en voor de bingo betaal ik elke keer drie euro. Zolang ik het kan doen, heb ik het er graag voor over.'' Laatst kocht ze een tweedehands fiets. ,,Ik koop geen nieuwe spullen, die oude zijn nog goed.''

De Hollander vindt de AOW goed geregeld. ,,Maar die zestig euro komt voor mij niet echt als iets extra's. Volgend jaar schaffen ze bijvoorbeeld de zalmsnip (reductie op afvalstoffenheffing, red.) af. Het ene komt erbij en het andere valt eraf.'' De sociale dienst zoekt ieder jaar voor haar uit op welke kwijtscheldingen en teruggaves ze recht heeft. Haar autoverzekering kost elk jaar zo'n zevenhonderd euro en de telefoonrekening loopt soms op tot vijftig euro. ,,Maar telefoon heb ik gewoon nodig.''

    • Bie van Giel