H'veen niet naar Israël na staking

De selectie van voetbalclub Heerenveen is op weg naar Israël voor het UEFA-Cupduel met Maccabi Petach Tikva gestrand op Schiphol. Een algehele ambtenarenstaking in Israël heeft het vliegverkeer naar Tel Aviv lamgelegd. Een poging van de Europese voetbalunie UEFA de staking te breken, is mislukt. Wat er met het duel, dat voor morgen stond gepland, gaat gebeuren is nog niet bekend.

Vertegenwoordigers van de UEFA voerden vanochtend overleg met Israëlische regeringsleiders, voetbalofficials en bazen van de vakbonden. Aanvankelijk werd de Friese club toegezegd dat de vlucht vanuit Amsterdam geen gevaar liep, later zou alleen de club gebruik mogen maken van het toestel van El Al. De Israëlische maatschappij weigerde echter te vliegen, omdat er geen duidelijkheid werd verkregen of er daadwerkelijk geland mocht worden in Tel-Aviv.

Nadat het de UEFA duidelijk werd dat ook het Turkse arbitrale kwartet in Istanbul aan de grond moest blijven, was er geen andere mogelijkheid dan het duel af te gelasten. De Europese voetbalorganisatie had eerder nog laten weten de vlucht van Heerenveen te ,,garanderen''. De selectie van Heerenveen dronk na de afgelasting nog een kopje koffie op Schiphol en keerde daarna terug naar het noorden waar later op de dag gewoon getraind werd.

De wedstrijd was al een week uitgesteld, omdat het stadion in Tel Aviv door werkzaamheden niet beschikbaar was. De thuiswedstrijd in Friesland stond gepland voor 30 september, maar het is nog niet bekend of die datum nu wordt gehaald. Eerder had de Israëlische ploeg aan de Friezen voorgesteld het duel eerst in Heerenveen af te werken. De ploeg van trainer Gert-Jan Verbeek koos er echter voor de door loting bepaalde volgorde (eerst uit) te handhaven. Volgende week worden de returns van de UEFA-Cupduels gespeeld.