Hamilton uit VS betrapt op bloeddoping

De Amerikaanse wielrenner Tyler Hamilton is betrapt op doping. Dat is vanmorgen bekendgemaakt tijdens de Ronde van Spanje. Hamilton zou een verboden bloedtransfusie hebben ondergaan.

De 33-jarige Hamilton, dit seizoen rijdend voor de Zwitserse sponsor Phonak, behaalde vorige maand bij de Olympische Spelen in Athene een gouden medaille op het onderdeel tijdrijden. Begin vorige week won hij de achtste etappe in de Ronde van Spanje, ook een individuele tijdrit. Vijf dagen later, eind vorige week, verliet hij de Vuelta. De officiële lezing van het medisch bulletin luidde dat hij maagklachten had.

Hamilton werd tijdens de Spelen en de Vuelta op doping gecontroleerd. Een ploegarts van Phonak heeft de positieve test van Hamilton vanmorgen bevestigd. De renner had rond het middaguur nog niet officieel gereageerd op de positieve dopingtest. De contra-expertise is nog niet uitgevoerd. De Zwitserse sponsor kondigde vanmorgen aan vanmiddag een persconferentie te beleggen.

Hamilton zou de eerste wielrenner zijn die wordt betrapt op bloeddoping via bloedtransfusie. De internationale wielrenunie UCI voert sinds afgelopen zomer naast de traditionele urinetests ook bloedonderzoeken uit. Bloeddoping bestond al in de jaren zestig, toen het het ging om bloed van atleten zelf, dat was afgenomen en kort voor een wedstrijd in bewerkte vorm weer in het lichaam werd gebracht.

In de jaren tachtig kwam het wondermiddel epo in zwang dat de zuurstofopname van het bloed en daarmee het uithoudingsvermogen verbetert. Dit eiwithormoon is intussen via bloedonderzoek op te sporen. Sinds de Olympische Winterspelen van Salt Lake City in 2002 circuleren er in de sportwereld geruchten over het gebruik van bloeddonoren. Bij de nieuwe, in Australië ontwikkelde, dopingtest is ook deze manier van doping op te sporen. De controleurs kunnen nu verschillen in populaties rode bloedlichaampjes opsporen.

Hamilton, als beginnend professional meesterknecht van zijn landgenoot Lance Armstrong, baarde vorige zomer opzien in de Tour de France. Hij reed toen in het shirt van zijn vorige (Deense) werkgever CSC door met een scheurtje in zijn sleutelbeen, volgens critici omdat hij een contract had afgesloten met een Amerikaanse filmmaatschappij en bij een eventuele opgave veel geld zou mislopen. Hamilton legde de criticasters het zwijgen op door in dezelfde Tour de etappe naar Bayonne te winnen.

Hamilton behoort al jaren tot de beste coureurs ter wereld. Hij is zowel een ronderenner als een coureur die in eendaagse wedstrijden kan uitblinken. In het voorjaar van 2003 won hij de Belgische klassieker Luik-Bastenaken-Luik en was hij ook de beste in de Ronde van Romandië, die hij dit voorjaar weer won. Hij werd dit voorjaar ook tweede in de Dauphiné Libéré en getipt als een van de Tourfavorieten. Voordat hij het gevecht om de gele trui kon aangaan, moest hij de strijd staken.