Geen tijd voor troost meer

Angelique Tol (26) is ziekenverzorgende. Komend jaar moet haar verpleeghuis volgens nieuw kabinetsbeleid 1,25 procent meer mensen helpen.

,,Het is nú al de hele dag rennen en vliegen, het lijkt soms wel lopendebandwerk.'' Angelique Tol, ziekenverzorgende in het pyschogeriatrisch verpleeghuis `De Lisidunahof' in Leusden, maakt zich zorgen over toenemende werkdruk. Ze ziet geregeld een bewoner met bijvoorbeeld te lange nagels of kinhaartjes. ,,Dan denk ik, tjeetje, dat had ik al drie dagen geleden willen aanpakken.'' Maar ook bewoners troosten, omdat ze bang of onzeker zijn, schiet er vaak bij in. ,,We hebben kwaliteit hier hoog in het vaandel staan, dus zijn dat soort dingen erg frustrerend.'' Ze zou niet weten hoe het nog efficiënter kan. ,,We proberen uit alle macht ervoor te zorgen dat we de minimaal nodige zorg kunnen verlenen.'' Tol hoopt dat bij afdelingen als administratie en personeelszaken bespaard kan worden. Maar ze maakt zich ook zorgen over het personeel. ,,Het plezier gaat er zo wel vanaf.''

    • Derk Stokmans