Franse kranten lijden

De Franse pers heeft het moeilijk, om uiteenlopende redenen. Le Monde wil inkrimpen en overweegt een ochtendeditie, Le Figaro kampt met zijn nieuwe eigenaar, wapenhandelaar Serge Dassault. De communistische L'Humanité vreest voor zijn ondergang wegens het afnemend aantal communisten en de lokale Le Parisien heeft last van abonnees die almaar op vakantie zijn.

Vlaggenschip van de Franse pers, Le Monde (-10,5 procent losse verkoop), legt de redactie vandaag een saneringsplan voor. Negentig van de 750 arbeidsplaatsen zouden geschrapt moeten worden om 8 miljoen euro te besparen op een totaal van 64 miljoen euro aan salariskosten. Het voorstel voorziet in het vertrek van 35 journalisten, bij voorkeur vrijwillig, desnoods gedwongen.

De zomer is volgens de algemeen zakelijk directeur `afschuwelijk' geweest, en niet alleen wegens teruglopende advertentie-inkomsten. De actualiteit werkte ook niet mee. Vorig jaar zomer steeg de losse verkoop wegens de hittegolf die 15.000 extra doden veroorzaakte en de dood van actrice Marie Trintignant.

Le Monde heeft het slechter gedaan dan de ochtendkranten Le Figaro (-3,9 procent) en Libération (-6,6 procent). Daarom overweegt de krant, zoals steeds in crisistijden, een ochtend-editie. Dat zou geen `light'-versie van de middagkrant moeten zijn, maar een geactualiseerde middag-editie wordt ook niet uitgesloten. Een probleem vormt de beschikbaarheid van de persen die, onder meer worden verhuurd aan de gratis ochtendkrant 20 Minutes. Le Monde zou juist die krant willen beconcurreren.

De redactie van de rechtse Le Figaro verzet zich tegen de nieuwe eigenaar Dassault, die op een redactievergadering heeft laten weten dat er wat hem betreft ,,nieuws (is) dat meer kwaad dan goed doet'' en wel wat betreft ,,de commerciële of industriële belangen van onze land''. De redactie heeft gisteren met 93 procent van de uitgebrachte stemmen een `motie van antwoord' aangenomen. Daarin staat onder meer dat de redactie zich het recht voorbehoudt om ,,publiekelijk of op welke manier dan ook iedere inbreuk op zijn uitgangspunten aan de kaak te stellen''.