Fietsslot te kraken met balpen (Gerectificeerd)

Een van de grootste fietsslotenmakers ter wereld, Kryptonite, gaat alle verkochte Evolution 2000 U-fietssloten gratis vervangen. Het bedrijf doet dit nadat een achtentwintigjarige grafisch ontwerper uit New York erin geslaagd is om het fietsslot te kraken met een balpen.

Benjamin Running opende vorige week zijn eigen beugelslot met het lege omhulsel van de pen. Sinds hij het filmpje van de kraak op zijn weblog zette, bezochten al meer dan een half miljoen mensen de website (www.thirdrate.com).

Running plaatste het filmpje niet als gebruiksaanwijzing voor fietsdieven, maar als waarschuwing voor de eigenaars van beugelsloten. ,,Stelen is slecht, maar fietsen stelen is nog erger', zegt hij op zijn weblog.

Kryptonite biedt klanten die het beugelslot na september 2002 kochten, gratis een nieuw, balpenbestendig, slot aan. De Evolution 2000 behoorde volgens het bedrijf tot zijn veiligste producten. De fabrikant was zelfs zo overtuigd dat het beloofde de waarde van de gestolen fiets te vergoeden als het slot gekraakt zou worden.

Kryptonite was de eerste onderneming die U-vormige fietssloten maakte. Het bedrijf had al een tijdje een luxe-fietsslot in zijn assortiment dat wel bestand is tegen een balpen, het New York-slot. Een woordvoerder van de onderneming zei in de Amerikaanse krant USA Today dat het bedrijf de andere sloten zo snel mogelijk zal aanpassen. De U-vormige fietssloten van Kryptonite zijn sloten van bijzonder gehard staal dat niet valt door te knippen en slechts met veel moeite is door te slijpen.

De beugelsloten van Kryptonite kwamen begin deze maand nog als beste uit de bus op de consumentenpagina van het Algemeen Dagblad. Het is tevens een van de duurdere U-vormige sloten, vaak ook in gebruik bij motorrijders. Voor een exemplaar tel je al gauw vijfenveertig euro neer.

In Nederland worden elk jaar meer dan zevenhonderdduizend fietsen gestolen. Meer dan dertien miljoen Nederlanders hebben een fiets.

Rectificatie

Beugelslot

Het artikel Fietsslot te kraken met balpen (21 september, pagina 8), over het simpel te kraken beugelslot Kryptonite Evolution 2000 U, refereert aan onderzoek naar fietssloten waarover het Algemeen Dagblad publiceerde. De desbetreffende test werd verricht door de Consumentenbond. De goed scorende Kryptonite-sloten in dat onderzoek waren het kettingslot KrF2 CH100i en het beugelslot Kryptolock Plus LS.