Dure crèche rem op werk

Toni Westenberg (34) gaat straks ruim 1.500 euro per maand betalen voor vier dagen opvang voor haar drie kinderen.

Toni Westenberg is zwanger van haar derde kind. Ze heeft uitgerekend dat ze vanaf 2005 ruim 1.500 euro per maand gaat betalen voor het kinderdagverblijf. ,,Ik heb op geen enkele manier het gevoel dat de overheid mij aan het werk wil houden. Ik word voor gek verklaard als ik zeg dat ik blijf werken.''

Vanaf komend jaar betalen ouders het kinderdagverblijf zelf en krijgen ze een deel terug via de overheid en van de werkgevers. Werkgevers zijn echter niet verplicht mee te betalen. Westenberg heeft geluk. Haar werkgever en die van haar man betalen ieder eenzesde deel. Ouders met een gezamenlijk jaarinkomen onder de 16.000 euro bruto krijgen 60 procent terug van de overheid. Ouders zoals Westenberg, goed voor ruim 70.000 euro bruto per jaar, slechts 1,8 procent voor het eerste kind, voor het tweede en derde kind 47 procent. ,,Mijn vrienden wier werkgever niet meebetaalt houden hun hart vast.''

    • Sheila Kamerman