Dodental in Haïti door orkaan Jeanne stijgt tot zeker 622

De orkaan Jeanne heeft Haïti zwaarder geteisterd dan aanvankelijk was gedacht. Het noodweer veroorzaakte overstromingen en aardverschuivingen waarbij zeker 622 doden vielen. Plaatselijke autoriteiten maakten dat vandaag bekend. Zij verwachten dat het dodental nog verder zal oplopen.

Het noorden van het Caraïbische land is het zwaarst getroffen, in het bijzonder de stad Gonaïves. Alleen hier al zijn door hulporganisaties zeker vijfhonderd doden geteld. Kinderen maken een derde van de doden uit in het mortuarium in het plaatselijke ziekenhuis, meldt het persbureau Associated Press. Meer dan 80 procent van de kuststad met zijn 250.000 inwoners staat onder water.

In andere steden zijn tenminste 120 doden geteld. Over de situatie op het noordwestelijk gelegen eiland La Tortue met zijn 26.000 inwoners heerst grote onzekerheid. Het zou mogelijk overspoeld zijn door een vloedgolf.

Premier Gérard Latortue heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Hij vloog met een helikopter over het rampgebied. ,,In Gonaïves staat niet één huis dat niet is getroffen'', zei hij na zijn rondtocht.

Braziliaanse en Argentijnse hulptroepen verlenen onder de vlag van de Verenigde Naties noodhulp. Gisteren zijn twaalf vrachtwagens met voedsel vertrokken uit de hoofdstad Port-au-Prince. De Wereldgezondheidsorganisatie stuurde medicijnen.

De VN-soldaten zijn aanwezig in Haïti sinds president Aristide in februari werd verdreven. In mei werd het straatarme land ook zwaar getroffen door natuurgeweld. Door overstromingen vielen destijds ruim drieduizend doden.

De orkaan Jeanne trof zaterdag het eiland Hispaniola, dat Haïti deelt met de Dominicaanse Republiek. In de Dominicaanse Republiek kwamen achttien mensen om het leven. Op de Bahama's vielen negen doden. Puerto Rico telde drie doden. Weerkundigen verwachten dat Jeanne de komende dagen boven zee uitraast.

Inmiddels hebben zich twee nieuwe stormen aangediend, die Karl en Lisa zijn genoemd. Karl mag met windsnelheden van boven de 200 kilometer per uur een orkaan genoemd worden, de zevende dit seizoen in het Caraïbisch gebied.

Metereologen voorspellen dat de twee stormen geen land zullen aandoen.