Digitale tv met instantopname

Naast satelliettelevisie wordt het digitale signaal van Digitenne steeds meer een alternatief voor de kabel. Behalve het signaal biedt het ook een programmaoverzicht. En ook opnamemogelijkheid.

Veel Nederlanders hebben hun bekomst van de kabel. Als dat niet komt door slechte ervaringen met marktleider UPC, dan wel door de samenstelling van de pakketten of de stijging van de tarieven. De satelliet is een alternatief: honderden zenders, de meeste gratis. Maar een satellietopstelling zelf is duur en vrij moeilijk te installeren.

Daarnaast is er Digitenne. Digitenne zendt een digitaal tv-signaal uit via de ether. Dit kun je ontvangen wanneer je een abonnement afsluit en een decoder aanschaft, bijvoorbeeld via www.digitenne.nl. Na het afsluiten van een abonnement krijg je behalve de decoder een `smartcard' toegezonden die lijkt op een chipknip, en een speciale antenne. De kaart schuif je in een gleuf in de decoder, de antenne sluit je aan op de decoder en de decoder op de tv, en het kijken kan beginnen.

Digitenne is geen zender in de gebruikelijke zin: het signaal dat Digitenne uitzendt is niet het signaal van één zender. Het betreft een compleet pakket zenders. Digitenne is een distributeur, net als de kabelmaatschappijen. Het aanbod van Digitenne omvat op het ogenblik 21 zenders, met de mogelijkheid die ook bij de kabel bestaat tegen meerprijs Canal+ erbij te nemen. Daarnaast stuurt Digitenne 16 radiostations mee.

In dat aanbod zitten de bekende Nederlandstalige tv-zenders en verder onder andere Eurosport, CNN, MTV en Discovery. De Belgische, Engelse en Duitse publieke omroepen ontbreken, omdat Digitenne de rechten (nog) niet heeft kunnen regelen. Consumenten die deze zenders graag zien moeten voorlopig bij de kabel blijven. Wie nu voor Digitenne kiest, betaalt voor de goedkoopste decoder 139 euro, maar verdient bijna 5 tot ruim 6 euro per maand (afhankelijk van de regionale kabelprijzen) omdat het abonnement goedkoper is dan de kabel.

Digitenne is nog niet in het hele land te ontvangen. Anderhalf jaar geleden zijn de uitzendingen begonnen en inmiddels is er dekking in een goed deel van de Randstad. Pas in 2008 is heel Nederland voorzien. Op de website van het bedrijf is een `postcodecheck' te vinden. Ook in gebieden mét dekking kan de ontvangst tegenvallen in woningen met veel beton. Enig schuiven met de antenne brengt soms verbetering.

Wie meer tv-toestellen in huis heeft die geregeld tegelijkertijd worden gebruikt, zal – om het voorzichtig uit te drukken – aan Digitenne moeten wennen. De doorgetrokken tv-kabel is alleen met kunstgrepen bruikbaar. In plaats van de tv kun je de video op de decoder aansluiten. De kabel kan dan het signaal van de video naar alle tv's sturen. Zappen in de slaapkamer is verleden tijd: elk tv-toestel is gefixeerd op het signaal van de video. Een andere zender kiezen kan alleen op de decoder. Je kunt ook niet meer `boven' naar een ander programma kijken dan `beneden'. Dat kan weer wel met twee decoders en een tweede (voordeliger) Digitenne-abonnement, maar dan gaat een groot deel van het financiële voordeel in rook op.

Digitenne verkoopt negen verschillende decoders en deze bieden allemaal een belangrijk voordeel: de elektronische programmagids. Kijkend naar een zender kun je met een druk op de knop een overzicht krijgen van op handen zijnde programmma's op die zender. Sinds deze zomer is er een nieuwe decoder in het assortiment, de Topfield TF5300PVR-d (679 euro) met een ingebouwde harddisk-videorecorder die op de digitale programmagids is afgestemd. Met de afstandsbediening kun je simpel een programma aanwijzen voor opname. Het wordt dan automatisch van begin tot einde opgenomen en met de juiste titel in een lijst gezet. De Topfield heeft een harddisk van 80 GB, genoeg voor tientallen uren video. Je kunt hiermee ook `uitgesteld kijken': een film of sportevenement opnemen, een halfuur later beginnen met kijken terwijl de opname nog loopt, en de uitzending `inhalen' door de reclame over te slaan. Of een programma dat je live volgt pauzeren, als bijvoorbeeld de telefoon gaat. Met de Topfield is het zelfs mogelijk twéé zenders op te nemen terwijl je naar een derde kijkt.

Het aantal modellen harddiskrecorders in de tv-zaken neemt snel toe. De Topfield is in dit gezelschap een buitenbeentje. Hij is voordelig, zeker in aanmerking genomen het feit dat hij ook optreedt als decoder voor Digitenne (wat een `korting' betekent van minimaal 139 euro). Andere harddiskrecorders gaan over de toonbank voor circa 800 euro. Daar staat tegenover dat veel van deze modellen tevens dvd-recorder zijn, en de mogelijkheid hebben materiaal van de harde schijf op dvd te branden. Wie iets wil bewaren van de harddisk van de Topfield moet het analoog kopiëren, via de scartkabel naar een vhs- of losse dvd-recorder.

    • Herbert Blankesteijn