Cultuurnota zonder grote verrassingen

Staatssecretaris Medy van der Laan (D66, Cultuur en Media) wijkt in haar in haar vanmiddag gepresenteerde Cultuurnota 2005-2008 op verschillende punten af van de adviezen van de Raad voor Cultuur.

De door de Raad geadviseerde `kaasschaaf' van 4,3 procent op de subsidies voor muzieksector heeft de staatssecretaris teruggebracht tot 3 procent. Positief beoordeelde ondersteunende instellingen krijgen voor maar voor één jaar subsidie. Van der Laan wil in die sector 3 miljoen meer bezuinigen dan de 2,7 miljoen waar de raad op uitkwam. Verscheidene instellingen die de culturele diversiteit bevorderen krijgen alsnog of meer geld van het Rijk. Sommige regionale gezelschappen profiteren van de wens van de staatssecretaris om cultuurvoorzieningen goed te spreiden over het land. In de meeste gevallen gaat het om relatief kleine aanpassingen.

Het kabinet bezuinigt 19 miljoen euro op de Cultuurnota, voor de periode 2005-2008 392 miljoen groot. De Cultuurnota is een onderdeel van het totaal beschikbare budget voor cultuur, 685 miljoen euro in 2005. De rest van het bedrag gaat onder meer naar monumentenzorg, archeologie en archieven.

In de sector Podiumkunsten neemt de staatssecretaris vrijwel alle adviezen van de Raad voor Cultuur over. Alleen bij evenementen als Oerol en de Boulevard in Den Bosch geeft ze extra geld omdat ze volgens haar een breed publiek laten kennismaken met Nederlandse en buitenlandse producties. Toneelgroep Amsterdam moet zoals de raad al adviseerde ook van de staatssecretaris het artistiek belang aantonen.

Opmerkelijk is ook de verhoging in de Cultuurnota voor het gezelschap Het Toneel Speelt in Amsterdam het krijgt het dubbele van wat de Raad adviseerde: 600.000 euro. Nieuw opgenomen zijn het Zeeland Nazomer Festival en de Peer Group van Sjoerd Wagenaar uit Drenthe. In een reactie laat het Zeeland Festival al weten dat het te weinig is om het artistiek niveau te handhaven.

Belangenorganisatie Kunsten '92 telt het aantal keren dat Van der Laan afwijkt van het raadsadvies en komt zo tot een ,,nog nooit eerder vertoond'' verschil tussen de voorstellen van de Raad van Cultuur in april, en de nota van de staatssecretaris van vandaag. Terwijl de Raad zich ,,zo coöperatief'' had opgesteld en de ,,inhoudelijke onderbouwing van deze besluiten'' volgens Kunsten '92 ontbreekt. ,,Vooral de professionele kunsten moeten bloeden.'' De organisatie vraagt de Tweede Kamer ,,de schade aan de culturele sector te beperken en extra middelen vrij te maken voor de oplossing van de grote knelpunten in de cultuurnota.''