Costa Rica weg uit coalitie VS

De Verenigde Staten schrappen Costa Rica als lid van de `coalitie van de bereidwilligen'. Dat meldden Costa-Ricaanse kranten. Vorige week verzocht de Midden-Amerikaanse republiek aan de regering-Bush niet langer als lid van de `coalitie' te worden genoemd.

Het Witte Huis somt in een lijst op zijn internetpagina (www.whitehous.gov/infocus/iraq/coalition.html) alle bondgenoten op die de VS steunen in hun oorlog tegen terrorisme. Vandaag en gisteren werkte de pagina niet.

Wel is op de Witte Huis-site in een opsomming van steunbetuigingen van 44 bondgenoten ook nog steeds die van Costa Rica terug te vinden. In een communiqué uit maart 2003 zeggen de Costa-Ricaanse president Pacheco en zijn minister van Buitenlandse Zaken: ,,Onze roeping voor vrede moet niet als onverschilligheid of tolerantie tegenover terrorisme worden geïnterpreteerd. Bovendien, in het conflict tussen vrede en terrorisme zijn wij niet neutraal.''

De regering-Pacheco werd tot de ommezwaai gedwongen door een student rechten, het college van advocaten, de nationale ombudsman, een oppositielid en een non-gouvermentele organisatie. Zij hadden bij het Costa-Ricaanse Hooggerechtshof een klacht ingediend, waarin ze betoogden dat deelname in strijd is met de pacifistische principes van het land. Deze maand stelde het Hof hen in het gelijk, door te stellen dat deelname aan de coalitie ongrondwettelijk is. Costa Rica heeft sinds 1949 geen strijdkrachten meer.