China wil dat Yukos olie blijft leveren

China dringt er bij het Russische oliebedrijf Yukos op aan om de eerder afgesproken export van ruwe olie naar China volgens contract voort te zetten. Dat bleek vandaag tijdens een persconferentie van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking.

,,We hopen dat Yukos de contracten kan uitvoeren die het heeft getekend met de betreffende Chinese bedrijven, en dat het de beloften in die contracten kan nakomen om ruwe olie naar China te exporteren'', zo stelde woordvoerder Kong Quan van het ministerie vandaag. ,,Verder hopen we ook dat Rusland, en dan vooral de betreffende overheidsinstellingen in Rusland, er bij Yukos op kunnen aandringen dat (Yukos) de contracten die het heeft getekend ook nakomt'', aldus Kong.

Tegelijkertijd heeft de belangrijkste importeur van de Russische olie, het Nationale Oliebedrijf van China, de gevolgen van de beslissing van Yukos om de olie-export naar China stil te leggen vandaag gebagatelliseerd. ,,Yukos voorziet ons van niet meer dan 3 procent van de olie die we raffineren. Het zal geen grote problemen veroorzaken, en we gaan onze (eigen) productie (van ruwe olie) erop aanpassen'', zei een woordvoerder tegen persbureau AFP.

Volgens een Chinese expert beschikt China inmiddels over een oliereserve waarmee het land 47 dagen toe kan. Als de olie-import volledig zou stilvallen, dan zou het land het op basis van de eigen productie nog 124 dagen kunnen uithouden, aldus de expert van het bureau Shenyin & Wanguo onlangs in de Chinese krant Xin Bao.

De beslissing van Yukos om een deel van de olieleverantie aan China te staken, komt aan de vooravond van het bezoek van premier Wen Jiabao aan Moskou later deze week, en Wen zal het onderwerp vermoedelijk aanroeren.

De Chinese reactie, waarin enerzijds wordt aangedrongen op het nakomen van de contracten en anderzijds wordt gewezen op het `geringe belang' van de olieleveranties, lijkt erop gericht om te voorkomen dat Yukos China vroeg of laat zal proberen over te halen om meer voor de olie te betalen. Daarop wijst ook de verklaring van een anonieme functionaris van het Nationale Oliebedrijf van China. Hij beschuldigde Yukos er tegenover Dow Jones Newswires van het Chinese oliebedrijf onder druk te zetten. Dit om de Chinese overheid ertoe over te halen hulp te verlenen aan het noodlijdende Yukos.