Buju Banton hoort bij de grootsten

Laat het bij deze gezegd zijn dat de organisatie van de Amsterdamse Uitmarkt het publiek een fantastisch concert door de neus heeft geboord. Uit voorzorg werd een optreden van de Jamaicaanse zanger Buju Banton afgeblazen, omdat Banton een homohater zou zijn. Aanleiding was een twaalf jaar oud nummer waarvan de zanger afstand heeft genomen, plus het gerucht hij op Jamaica betrokken was bij geweld tegen homo's.

De naam Buju werd genoemd door een slachtoffer van een overval, maar die beschuldiging kon niet hard worden gemaakt. ,,Alsof Marco Borsato na een bankoverval als de dader wordt aangewezen'', zegt directeur C. Schlösser van de Melkweg over de beslissing om het optreden door te laten gaan. Buiten demonstreerde het COC en werden folders uitgedeeld die erop wezen dat Amnesty International dit jaar Jamaica heeft aangewezen als punt van zorg op het gebied van geweld tegen homo's.

Buju Banton (Mark Anthony Myrie) is onmiskenbaar een product van de machocultuur die de Jamaicaanse dancehall-reggae eigen is. Hij wil rougher than rough klinken om de meisjes in te palmen, maar tegelijk is hij te slim om zich dwars te laten zitten door de controverse rond een jeugdzonde. Het gewraakte nummer Boom bye bye zong hij gisteravond niet, al noemde hij de titel nadrukkelijk in een monoloog over onderlinge verdraagzaamheid. Zijn muziek ademt niets dan levenslust en in zijn teksten hield hij vooral een pleidooi om naar een betere wereld en een ,,party vibe'' te streven.

Die feeststemming kwam er gelijk in toen de energieke bonenstaak het podium op stuiterde, als een Mick Jagger van de reggae. Bantons stem moet gehoord worden om te geloven dat uit zo'n dun mannetje zo'n diep grommende, bronstige en toch jubelende stem kan komen, in vreugdevolle nummers die door een damestrio van pittige accenten werden voorzien. Anders dan de meeste dancehall die doorgaans uit digitale kastjes komt, bracht Banton een bruisende en levendige band mee die ook een geschiedenislesje in ska, rocksteady en popballads aan kon.

Buju Banton zingzegde zijn stoere teksten met een aanstekelijk enthousiasme, vooral wanneer hij met zijn wapperende dreadlocks over de voorste rijen boog en hij zijn ogen in de kassen liet rollen. Als entertainer kent hij in de hedendaagse reggae zijn gelijke niet, zelfs niet onder grotere namen als Sean Paul en Shaggy.

Concert: Buju Banton. Gehoord: 20/9 Melkweg, Amsterdam. Herh: 21/9 Nighttown, Rotterdam.

    • Jan Vollaard