Amerikaanse gijzelaar onthoofd

Moslimextremisten in Irak hebben een Amerikaanse gijzelaar onthoofd en gedreigd een tweede gijzelaar binnen 24 uur te vermoorden.

Een negen minuten durende video-opname van de moord werd gisteren op internet gepubliceerd. Het lijk van de gijzelaar, Eugene Armstrong, werd later vlak bij de plaats waar de Amerikaan werd ontvoerd gevonden en geïdentificeerd, aldus Amerikaanse regeringsfunctionarissen.

Armstrong werd vier dagen geleden samen met een Amerikaanse en een Britse collega door gewapende mannen ontvoerd uit een woning in een tamelijk welvarende wijk van Bagdad. Een groep genaamd Tawhid wal Jihad (Monotheïsme en Heilige Oorlog) die wordt geleid door de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi eiste vervolgens de verantwoordelijkheid voor de ontvoering voor zich op en dreigde de gijzelaars een voor een te vermoorden tenzij alle vrouwen worden vrijgelaten uit twee gevangenissen, Abu Ghraib en die van het zuidelijke Umm Qasr.

De Amerikaanse autoriteiten, die deze gevangenissen controleren, ontkenden daar nog vrouwen vast te houden. Een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Justitie op zijn beurt zei gisteren echter dat een Amerikaans-Iraakse commissie die de zaken van gedetineerden bekijkt, heeft besloten alle vrouwen en jongeren binnen de komende twee weken vrij te laten.

Op de video staan vijf gemaskerde en gewapende mannen rond hun gijzelaar die is geblinddoekt en zoals eerdere vermoorde gijzelaars in een oranje overall is gekleed naar analogie van de overalls van de gedetineerden van de Amerikanen in Guantánamo Bay. De man in het midden – die Zarqawi zelf zou zijn – leest een lange verklaring voor, zegt dat hun eis niet is ingewilligd, trekt een mes, pakt de gijzelaar van achteren beet en snijdt zijn hoofd af.

Tawhid wal Jihad heeft eerder al verscheidene gijzelaars vermoord, onder wie de Amerikaan Nicholas Berg in mei.

Achttien soldaten van de Iraakse Nationale Garde die door een shi'itische groep werden vastgehouden, werden gisteren vrijgelaten. In Irak worden naar schatting nog zo'n 20 buitenlandse gijzelaars vastgehouden. Italië is nog steeds zonder nieuws over twee ontvoerde vrouwelijke hulpwerkers. Frankrijk blijft voorzichtig optimistisch over het lot van twee Franse journalisten die een maand geleden werden ontvoerd.

Gisteren werd in de shi'itische Bagdadse sloppenwijk Sadr City een sunnitische geestelijke doodgeschoten. Zondag was al een sunnitische geestelijke in Sadr City ontvoerd en vermoord. Het Comité van ulama's, de belangrijkste sunnitische organisatie in Irak, weigerde in deze moorden een aanzet te zien tot een burgeroorlog tussen de verschillende religieuze en etnische groepen in Irak.

In het noorden van Bagdad werd een Amerikaanse soldaat bij een aanval gedood. In totaal zijn nu 1.033 Amerikaanse militairen gedood sinds de oorlag in Irak in maart 2003 begon.