Aanvallen op web vaak Nederlands

Nederland staat in de toptien van landen waar veel internetaanvallen vandaan komen. De Verenigde Staten voeren deze lijst aan; 37 procent van de cyberaanvallen komt uit dit land. Dat blijkt uit het gisteren gepubliceerde halfjaarlijkse rapport over trends op het gebied van cyberaanvallen en kwetsbaarheden op internet van beveiligingsbedrijf Symantec, bekend van de virusscanner Norton.

Het is voor de tweede keer dat Nederland in de toptien is terug te vinden. Ongeveer 2 procent van de aanvallen kwam in de eerste zes maanden van dit jaar hier vandaan. Daarmee komt Nederland op de tiende plaats. China en Canada delen de tweede plaats. Ongeveer 6 procent van de aanvallen kwam uit deze landen.

Het belangrijkste doelwit was in het eerste halfjaar de e-commerce. Ongeveer 16 procent van de aanvallen was gericht tegen webwinkels. Dat is vier keer zoveel als zes maanden daarvoor. De stijging laat volgens de samenstellers van het rapport zien dat cyberaanvallen meer dan vroeger plaatsvinden voor economisch gewin. Ook de toename van internetfraude (phishing scams) en spyware om vertrouwelijke informatie zoals creditcardgegevens te stelen en te verkopen wijst hierop.

Symantec verwacht dat in de toekomst de aanvallen zich meer gaan richten op individuele computers, ook binnen bedrijfsnetwerken. Ook een groeiende zorg zijn volgens de virusbestrijder zogenoemde bot networks, verzamelingen van pc's die zijn geïnfecteerd door virussen en waarvan de besturing op afstand kan worden overgenomen door kwaadwillenden. Verder ziet Symantec meer doelgerichte aanvallen op beveiligingsapparatuur zoals firewalls.