Yukos staakt deel export naar China

De Russische oliemaatschappij Yukos heeft een groot deel van de olie-export naar China gestaakt, omdat het bedrijf de transportkosten niet meer kan betalen. Het bericht zorgde voor een stijging van de olieprijs.

Yukos zegt al zijn contanten nodig te hebben voor de betaling van bijna zeven miljard dollar aan achterstallige belastingen en boetes. De rekening van de staatsspoorwegmaatschappij – de olie naar China wordt over het spoor vervoerd – kan derhalve niet worden betaald. Volgens een woordvoerder van het olieconcern gaat het om een tijdelijke maatregel.

Yukos levert de Nationale Oliemaatschappij van China dagelijks honderdduizend vaten olie; ongeveer tweederde van de totale export naar het buurland. De olielevering aan een andere Chinese importeur, Sinopec, gaat wel door.

Ook anderhalve maand geleden zei Yukos geen geld meer te hebben voor het transport, maar toen bleven de treinen gewoon rijden. Volgens sommige waarnemers wil de oliemaatschappij met haar aankondiging druk uitoefenen op Moskou nu de Chinese premier daar deze week een bezoek brengt.

De olieprijs steeg flink op het bekend worden van het nieuws. Een vat Brent-olie uit de Noordzee kostte rond het middaguur 42,74 dollar per vat, een stijging van 68 cent. De oliemarkt is al maanden onrustig, vooral omdat aanbod en vraag vrijwel gelijk zijn.

Yukos en zijn grootaandeelhouder Chodorkovski verkeren al geruime tijd op voet van oorlog met de autoriteiten. Chodorkovski staat terecht op verdenking van belastingontduiking, verduistering en fraude. Hij geldt als tegenstander van president Poetin. Yukos heeft tal van rechtszaken aangespannen om de onjuistheid van de belastingheffingen aan te tonen, maar is in alle gevallen in het ongelijk gesteld. Yukos' financiële topman Misamore vertelde investeerders onlangs in een telefonische conferentie dat de onderneming aan een zijden draadje hangt en op de rand van een faillissement balanceert.

    • David Jan Godfroid