Vijfmaal Klokhuis royaal

Morgen prinsjesdag, vanavond alvast een Oranje-getinte aflevering van het kinderprogramma `Klokhuis'. En niet alleen vanavond. Vijf maandagavonden achtereen, tot 18 oktober, staat dit populaire Z@ppelin-programma in het teken van de monarchie.

Het moest er eens van komen. De koekjesfabriek, de melkveehouderij, het kinderziekenhuis, de vissersvloot, het symfonieorkest – op vele honderden plekken hebben kinderen al achter de schermen kunnen kijken, dus op een dag moest toch ook ons koninklijk huis de hekken openen.

In de eerste Oranje-aflevering staat de Gouden Koets centraal. Leuke `weetjes': de koets, een geschenk van de Amsterdamse bevolking aan koningin Wilhelmina à 120.000 gulden, reed voor het eerst op prinsjesdag in 1903. Het is een houten koets, belegd met bladgoud. Het textiel aan de binnenkant is geborduurd met 15 miljoen kruissteekjes. En, let op: de camera gaat geduldig langs de fraai beschilderde panelen aan de buitenzijde, vol taferelen van `inboorlingen' in de voormalige koloniën.

Klokhuis presenteert de vijf Oranje-afleveringen als serie. Daarin zou een samenhangend verhaal te vertellen zijn geweest, maar dat komt in de gekozen opzet niet uit de verf. Twee van de vijf afleveringen draaien om de koninklijke stallen, met koetsen, paarden en veel glimmende auto's . Waarom zoveel aandacht voor de koninklijke mobiliteit – Oranje als rondreizend circus? Eén aflevering gaat over de geschiedenis van het huis van Oranje-Nassau. Swingend verteld, maar krakend in historische precisie. Onduidelijk is waarom de kindertijd van prinses Juliana centraal staat in de vierde aflevering. Het laatste deel, over de koningin, heeft de NPS nog niet vrijgegeven om alvast te bekijken, maar duidelijk is wel dat de koningin zelf hierin niet zal optreden.

Een gemis hoeft dit niet te zijn. In de begeleidende sketches spelen de acteurs van Klokhuis met verve de rollen van koninklijke hoogheden – als ongedurige koningin, seniele koning of scheldende prinses. Wel een mooi contrast met de echte koningin, die morgen voor de 25ste keer kalm en beschaafd de troonrede voordraagt. Kinderen mogen dat overslaan. In Klokhuis is de monarchie véél leuker.

Koninklijk Klokhuis. Ned.3, 18.25-18.45u.

    • Gijsbert van Es