TV-serie `The Sopranos' krijgt Emmy

De Amerikaanse misdaadserie The Sopranos heeft de Emmy voor beste dramaserie gewonnen. Bij de comedy's ging de prijs onverwacht naar het relatief onbekende Arrested Development.

Abonneezender HBO sleepte, zoals verwacht, de meeste prijzen in de wacht.

Gisteravond werden op een galabijeenkomst in Los Angeles de Emmy's uitgereikt, de belangrijkste prijs voor televisieprogramma's. De plechtigheid was via de landelijke zender ABC live op de televisie te volgen. Tv-komiek Gary Shandling presenteerde het gala en veroorloofde zich een politiek grapje: ,,We hebben Osama Bin Laden niet te pakken gekregen, maar we hebben Martha Stewart.''

De kijkers zagen dat HBO's miniserie Angels in America het 24 jaar oude record van het slavendrama Roots brak door 11 Emmy's te winnen. De zesdelige serie over homoseksuelen en aids in Amerika in de tijd van Ronald Reagan werd gekozen tot beste miniserie. Schrijver Tony Kushner – die zelf zijn veel bekroonde toneelstuk bewerkte voor televisie – kreeg ook een prijs. Net als hoofdrolspeler Al Pacino, die werd uitgeroepen tot beste acteur in een miniserie. Veteraan Mike Nichols was beste regisseur (The Graduate, Catch 22, Silkwood, Regarding Henry) in die categorie en Meryl Streep beste actrice. De serie wordt vanaf 2 oktober op Nederland 3 uitgezonden.

Van de drie comedy's die afscheid hebben genomen bleef Friends buiten de prijzen. Sex and the City kreeg de Emmy's voor beste actrice (Sarah Jessica Parker) en beste bijrol (Cynthia Nixon als de roodharige Miranda Hobbes). Het eveneens voorbije Frasier evenaarde die prestatie met bekroningen voor hoofdrolspeler Kelsey Grammer en bijrol David Hyde Pierce. In de elf jaar dat Frasier bestond won de serie in totaal 37 Emmy's, meer dan welk ander programma ooit. De nieuwe comedy Arrested Development, over een jongen die de opvoeding van zijn broers overneemt na de dood van hun vader, was de onverwachte winnaar van de hoofdprijs in het genre. In de aanloop naar de nominaties had zender Fox veel aandacht gevraagd voor de niet zo goed bekeken serie die echter onder fans na een jaar al een cultstatus heeft bereikt. In Nederland heeft HMG (Holland Media Groep) de rechten, maar volgens een woordvoerster is nog niet bekend wanneer en op welke zender (RTL4, RTL5 of Yorin) de serie op het scherm komt.

Voor The Sopranos was het de eerste keer in het vijfjarige bestaan dat het de Emmy voor beste dramaserie in de wacht sleepte. De afgelopen vier jaren was die prijs iedere keer naar concurrent The West Wing gegaan. Voor The Sopranos waren er verder prijzen voor onder meer regie en scenario, maar de acteurs James Gandolfini (Tony Soprano) en Edie Falco (zijn echtgenote Carmela) werden onverwacht gepasseerd als beste spelers in drama door James Spader (The Practice) en Allison Janney als perssecretaris Claudia Jean `C.J.' Creggin het presidentiële drama The West Wing. De beste mannelijke en vrouwelijke bijrollen waren Michael Imperioli en Drea de Matteo, die in The Sopranos het echtpaar Moltisanti vertolken.

The Sopranos is de eerste televisieserie van een kabelstation dat de hoofdprijs wint. Van de 27 Emmy's gingen er 16 naar HBO.