Trovesi

De Italiaanse rietblazer/componist Gianluigi Trovesi (1944) is net zo thuis in de Amerikaanse jazz als in de klassieke Europese muziek, zodat je bij het prachtige geluid van Fugace van de ene verbazing in de andere valt. Want tussen verwijzingen naar Louis Armstrongs beroemde versie van West End Blues en een complexe variant van Ornette Colemans opgewekte Ramblin' staan ook stukken die met jazz heel weinig te maken hebben. Van Bartók en Italiaanse barok tot zelfs rafelige rock, het lijkt of bij Trovesi overal Gods zegen op rust.

Het opmerkelijkste van deze rijke cd is dat je ondanks de verscheidenheid en grote dynamiek nooit het gevoel krijgt overvoerd te worden, omdat Trovesi in zijn wijsheid haarfijn aanvoelt dat spaties en stilten ook betekenis hebben. Op 25/9 opent Trovesi met zijn octet de tweede avond van Jazz International Rotterdam.

Fugace (ECM 1827 066583-2)