Tientallen mensen in Irak ontvoerd

Tientallen mensen zijn dit weekeinde ontvoerd in Irak en eveneens tientallen gedood bij geweld over het hele land.

Interim-premier Iyad Allawi verzekerde opnieuw dat de voor januari afgesproken verkiezingen niet worden uitgesteld. Na een ontmoeting met premier Blair in Londen zei Allawi dat ,,januari, denk ik, een zware slag voor de terroristen en opstandelingen wordt''.

De Turkse ambassade in Bagdad bevestigde gisteren dat tien employés van een Amerikaans-Turks bedrijf zijn ontvoerd. Een dag eerder had het Arabische televisiestation al-Jazira een video-opname uitgezonden waarop ontvoerders dreigden de tien te vermoorden als hun werkgever zich niet binnen drie dagen uit Irak terugtrok. Al-Jazira toonde een andere video waarop een groep aankondigde 18 ontvoerde Iraakse militairen te vermoorden als de autoriteiten niet een gearresteerde medewerker van de shi'itische geestelijke Muqtada Sadr binnen 48 uur vrijlieten. Sadrs woordvoerders ontkenden iets met deze ontvoering van doen te hebben. Nog een video toonde de onthoofding van drie Koerdische gijzelaars. In Beiroet werd verder de ontvoering van drie Libanezen bekend.

Via een mededeling op internet dreigde de groep Tawhid en Jihad, volgens de autoriteiten geleid door de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi, twee ontvoerde Amerikanen en een Brit te onthoofden als de vrouwen in de Abu Ghraib en Umm Qasr gevangenissen niet worden vrijgelaten. De Amerikanen, die deze gevangenissen controleren, zeggen dat er geen vrouwen zitten. Daarentegen zouden twee ontvoerde Franse journalisten zijn vrijgelaten, maar nu ,,voor een beperkte periode werken'' voor de ontvoerders om ,,de waarheid te vertellen'' over het verzet.

Bij een zelfmoordaanslag in de noordelijke oliestad Kirkuk werden zaterdag 23 mensen gedood en meer dan 60 gewond. Doelwit was een rekruteringscentrum van het leger, dat samen met de politie vaak mikpunt van aanslagen is. Eveneens in Kirkuk werd werd een belangrijke shi'itische stamleider vermoord. In de stad Samarra, die volgens de autoriteiten is gepacificeerd, vielen drie doden bij een zelfmoordaanslag. In Bagdad werden twee Amerikaanse militairen bij een bomaanslag gedood. In Bagdads shi'itische sloppenwijk Sadr City werd gisteravond sunnitische geestelijke vermoord. In totaal zijn de afgelopen week meer dan 300 mensen bij het escalerend geweld om het leven gekomen.

Onze correspondent in Londen voegt hieraan toe: De Britse premier Blair werd een jaar vóór de invasie van Irak gewaarschuwd dat het land in chaos zou kunnen wegzakken. Dat blijkt uit een dit weekeinde gepubliceerd memorandum van minister Jack Straw (Buitenlandse Zaken) uit 2002 en een reeks andere documenten. Volgens de Britse oppositie bewijzen de documenten dat Blair zich al vroegtijdig had gecommitteerd aan de inval van maart 2003. Blair zei dat er wel degelijk een plan was, maar dat krachten in Irak dat proberen te dwarsbomen.