Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Lodewijk de Waal over de werkonderbrekingen als protest tegen het kabinetsbeleid en over prinsjesdag. Verder een portret van de Britse ambassadeur Colin Budd. Ned.2, 18.22-19.05u.

TV3. Gesprek met regisseur Jean van de Velde over zijn nieuwe speelfilm Floris en met acteur Marcel Hensema, nu te zien in de speelfilm 'Simon' van Eddy Terstall. Ned.3, 19.00-19.30u.

Netwerk. De vergrijzing van de vakbonden. Ondanks de economische malaise lukt het de bonden niet om jongeren aan zich te binden. Verder o.a. een reportage over Al-Zarqawi en zijn banden met Al-Qaeda en Osama bin Laden.

Nova. Arnon Grünberg over zijn nieuwe boek, de vervolging van corrupte ambtenaren bij Rijkswaterstaat en een gesprek met Jan Hilarius, voorzitter van de stichting de Einder, die mensen met een doodswens bijstaat. Ned.3, 22.20-23.07u.

DOCUMENTAIRE

Koninklijk Klokhuis. Zie tv-vooraf. Ned.3, 18.25-18.45u.

Dokwerk: Kantoor Later. In een statig woonhuis in Den Haag werkt de uiterst gedreven mr. Gerda Later dag en nacht aan asielprocedures, bijgestaan door haar kordate secretaresse Petra. Ned.3, 21.00-22.00.

Planlos in die Zukunft: Wie Verkehrspolitiker Milliarden vergraben. Het verkeer veroorzaakt veel overlast en ongemak voor omwonenden bij vliegroutes en autosnelwegen in Duitsland. Beslissingen op grond van economische belangen en politieke macht blijken het vaak te winnen van het gezonde verstand. ARD, 21.45-22.30u.

FILM

Spy Game (Tony Scott, 2001, VS/Engeland). Op ouderwetse leest geschoeide, in 1991 gesitueerde spionagefilm grossiert in visuele krachtpatserij en mokerslagmontage. Vanuit het hoofdkantoor van de CIA halen Robert Redford en Brad Pitt herinneringen op aan avonturen op exotische locaties. SBS6, 20.30-23.15u., onderbroken door Hart van Nederland.

When Harry Met Sally... (Rob Reiner, 1989, VS). Woody Allen klinkt door in plezierige maar uiteindelijk lafhartige, door Nora Ephron geschreven komedie die kaleidoscopisch overzicht biedt van relatievormen. Voor elkaar geboren Billy Crystal en Meg Ryan komen elkaar om de zes jaar tegen. Dit is die film waarin Ryan in een vol restaurant demonstreert hoe je een orgasme veinst. Net5, 21.05-22.45u., met reclame.

Cria Cuervos (Carlos Saura, 1976, Spanje). Vroeg meesterwerk van Saura is magisch-realistische vertelling waarin een vrouw (Geraldine Chaplin) terugblikt op haar traumatische jeugd in het Spanje onder Franco. Na de dood van haar ouders meent het kleine meisje (Ana Torrent) te kunnen beslissen over leven en dood. TV5, 22.25-23.50u.

Magonia (Ineke Smits, 2001, Nederland). Speelfilmdebuut van documentairemaakster Smits is een op verhalen van Arthur Japin gebaseerd drieluik van sprookjes van verlangen. Over een oude moëddzin die de mensen afschrikt in plaats van oproept, over twee westerse, in een woestijn gestrande toeristen en over een barkeepster die vergeefs wacht op een zeeman. Festivalhit zou je te nadrukkelijk poëtisch kunnen noemen. Ned.3, 23.07-1.05u.

The Last Resort (Paul Pavlokovsky, 2000, Engeland). Tweede speelfilm van Pools-Britse documentairemaker is realistisch sprookje over een asielzoekerscentrum in een godverlaten oord aan de Engelse kust. Een Russische vrouw en haar zoon komen er per ongeluk terecht. BBC2, 0.20-1.35u.

Evita (Alan Parker, 1996, VS). Veertigduizend figuranten gebruikte Parker voor zijn verfilming van de ruim twintig jaar oude musical van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice. Het geromantiseerde en geheel gezongen levensverhaal van de Argentijnse First Lady Eva Perón werd een filmisch ballet vol aansprekende bijna-kitsch, met een wervelende hoofdrol van Madonna en een groot aantal memorabele melodieën. BBC1, 1.20-3.30u.

RADIO

De avonden. Na het Gesproken Uitzicht van Sjoerd van Bommel, drummer in 's-Hertogenbosch, bericht de dichter Alfred Schaffer uit Zuid-Afrika. Tijs Goldschmidt praat over zijn boek Wegkijken, naar aanleiding van de gelijknamige foto-expositie over de emotie schaamte die hij samenstelde voor De Hallen in Haarlem. Verder onder meer een bezoek aan de werkplek van Bastiaan Bommeljé, uitgever en hoofd-redacteur van het Hollands Maandblad. In de serie Philips Holland Indië Archief het derde deel van Koos Speenhoff 70 jaar. 747AM, 21.02-23.00u.