Syngenta wint zaak in China

Het Zwitserse agrochemieconcern Syngenta heeft in China een rechtszaak gewonnen tegen twee Chinese bedrijven wegens patentinbreuk op de productie van een insecticide. De aangeklaagde bedrijven hebben hun excuses aangeboden en zullen Syngenta compenseren voor het geleden financieel verlies, zo meldde de Britse zakenkrant Financial Times vandaag.

Syngenta is een van de buitenlandse bedrijven in China die zich verzet tegen patentinbreuk en schending van auteursrecht, een praktijk die in China veel voorkomt. Tegelijkertijd heeft de Chinese regering onlangs beloofd om piraterij harder aan te gaan pakken en intellectueel eigendom beter te beschermen. Daarmee komt het land tegemoet aan de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) waar China sinds eind 2001 lid van is. Chinese rechtbanken zijn sindsdien ook eerder bereid juridische zaken van buitenlandse investeerders in behandeling te nemen, aldus de Britse krant. De zaak die door Syngenta was voorgebracht, is een van de eerste voorbeelden daarvan. Of er sprake is van een doorbraak in de aanpak van piraterij is nog niet te zeggen.

De Syngenta-zaak betrof het insecticide thiamethoxam, dat planten beter beschermt tegen insecten zoals bladluizen, kevers en duizendpoten. Het middel wordt ingezet bij de teelt van onder meer suikerbieten, katoen en tarwe. Syngenta brengt het sinds 2000 op de Chinese markt. Dat deden inmiddels ook de twee aangeklaagde bedrijven, Yancheng Luye Chemical en Yancheng Yongli Chemical, die in de buurt van Shanghai zijn gevestigd.

Volgens de Financial Times is het gebruik van bestrijdingsmiddelen in China moeilijk te controleren, omdat het land tientallen miljoenen boeren telt, en circa tweeduizend bedrijven die dit soort middelen produceren.