Ramaala winnaar Dam tot Damloop

De Zuid-Afrikaan Hendrick Ramaala heeft gisteren de Dam tot Damloop gewonnen in een tijd van 45.59 minuten. De hardloopwedstrijd over tien Engelse mijlen van Amsterdam naar Zaandam eindigde in een ongebruikelijke sprint tussen vier atleten. Ramaala rekende in de laatste meters af met de Kenianen Bernard Barmasai (tweede), William Kipsang (derde) en Francis Kibiwott (vierde), die vorig jaar nog als eerste over de finish ging.

Voor Ramaala was het de eerste wedstrijd na de Olympische Spelen in Athene, waar hij zich op de slotdag had gericht op de marathon. De Zuid-Afrikaan had uit angst voor een blessure vanaf maart geen wedstrijd meer gelopen en alleen getraind. De Olympische Spelen eindigden evenwel in een deceptie, want Ramaala moest halverwege de marathon opgeven wegens een blessure aan zijn hamstring.

In Zaandam bleek hij die klap moreel nog niet te hebben verwerkt, maar in fysiek opzicht was hij weer de oude. Aanvankelijk had hij moeite het hoge aanvangstempo van de drie Kenianen te volgen, maar hij kwam beter in zijn ritme naarmate de wedstrijd vorderde en wist bij het trio aan te pikken. Hij voorkwam in de slotfase uitschakeling door een tactische zet van zijn tegenstanders en liet hun kort voor de finish in Zaandam de hielen zien. Ramaala, die bij de olympische marathon in Athene lange tijd alleen op kop liep, beschouwde de zege in de Dam tot Damloop als een opsteker met het oog op de marathon van New York.

Beste Nederlander in de Dam tot Damloop was Koen Raymaekers met een tiende plaats. Hij liep een tijd van 48.21 minuten. Veelzeggend voor de internationale krachtsverhoudingen was dat hij met deze klassering tevens de beste Europeaan was. Raymaekers was dik tevreden met zijn prestatie, omdat hij wederom een bewijs leverde flinke vorderingen te maken op de lange afstand. De atleet uit Cothen heeft zich voorgenomen het gat te dichten met Kamiel Maase, de langeafstandsloper die in Nederland op eenzame hoogte staat. Daarvoor heeft Raymaekers zijn studie in Utrecht verruild voor een aan de Johan Cruyff University en verblijft hij geregeld voor een trainingskamp in Kenia, waar hij een vriendin heeft.

De zege bij de vrouwen ging in 53.07 naar de Keniaanse Susan Chepkemei, die bij afwezigheid van de licht zieke Lornah Kiplagat het rijk alleen had. Beste Nederlandse met een zesde plaats was de jonge Selma Borst uit Heemskerk, die haar persoonlijk record met twee minuten verbeterde tot een tijd van 56.19. Ook voor haar was dat een bewijs dat zij met haar geïntensiveerde trainingsaanpak op de goede weg is.

portret KIPLAGAT pagina 17