`Op de 800 kun je niet weken weg zijn'

Atleet Bram Som sluit zijn seizoen af met hoge klasseringen in internationale wedstrijden. Zaterdag werd hij derde in Monaco.

Atleet Bram Som demonstreerde zaterdag opnieuw zijn goede vorm. De 24-jarige middenlange afstandloper werd derde in de 800 meterfinale bij de World Athletics in Monaco. Een week eerder behaalde Som op dezelfde afstand een derde plaats bij de Golden League in Berlijn. De Olympische Spelen kwamen duidelijk te vroeg. In Athene sneuvelde Som met een vijfde plaats in de tweede van drie halve finales.

Hoe verklaar je deze goede vorm, juist nu het seizoen op zijn einde loopt?

Bram Som: ,,Na de Fanny Blankers-Koen Games van eind mei in Hengelo ben ik naar Bergen gegaan voor de eerste Golden Leaguewedstrijd. Daar in Noorwegen ben ik niet van start gegaan omdat ik iets voelde in mijn bil en lage rug. Om de blessure te laten genezen heb ik ongeveer vijf weken alternatief moeten trainen. Een week voor het Nederlands kampioenschap, halverwege juli, kon ik beginnen met opbouwen. Voor de drie wedstrijden in Athene heb je een enorme inhoud en conditie nodig en dat bleek niet haalbaar. Ik heb geprobeerd om de finale van de 800 meter te halen, maar ik kwam net tekort.''

Is de uitschakeling bij de Spelen achteraf niet zuur nu je de vereiste inhoud uiteindelijk wel blijkt te hebben?

,,Natuurlijk is het heel erg jammer, maar het is nu eenmaal niet anders. De 800 meter is een nummer dat zo breed is georiënteerd, dat je geen vier weken weg kunt zijn. Eigenlijk gebruikte ik de serie en de halve finale in Athene om weer wedstrijdritme op te doen. Ik had goed getraind, maar het schortte aan mijn gebrek aan wedstrijden.''

Wat ga je de komende periode zoal doen?

,,Niks. Er is nog wel een wedstrijd in Yokohama in Japan, maar die laat ik aan mij voorbij gaan. Ik doe alleen nog mee aan het Nederlands kampioenschap traplopen in Rotterdam en voor mijn club loop ik ook nog een competitiewedstrijd. Gewoonlijk loop je als atleet zo tot het einde van augustus, dus al met al heb ik inmiddels wel een vrij lang seizoen achter de rug. Ik ga vooral even een poosje uitrusten. Over een maand begin ik weer met trainen en dan bekijk ik welke wedstrijden ik ga lopen. En of ik bijvoorbeeld mee doe aan de Europese kampioenschappen indoor. Die zijn begin maart van het volgende jaar.''