Oorlogsfotograaf van het moment

De Amerikaanse oorlogsfotograaf Eddie Adams, vooral bekend van zijn werk uit Vietnam, is zaterdag op 71-jarige leeftijd aan een spierziekte overleden. Dat meldt de New York Times. Adams fotografeerde in zijn 45 jaar durende carrière dertien oorlogen voor het persbureau Associated Press (AP) en de tijdschriften Time en Parade en won ongeveer vijfhonderd fotoprijzen.

Eddie Adams maakte, net als zijn tijdgenoten Larry Burrows, David Douglas Duncan en Henri Huet, vooral foto's waarop het lijden van de Amerikaanse troepen te zien was. De foto waarmee hij internationale bekendheid verwierf was van heel andere orde. Een zwart-wit foto gemaakt in Vietnam in 1968 toont het exacte moment waarop Brigadier Generaal Nguyen Ngoc Loan een kogel afschiet naar het hoofd van een gevangene die op een armlengte afstand staat.

De foto droeg na publicatie, hoewel de geëxecuteerde vrijwel zeker bij de Vietcong hoorde, bij aan een groeiend anti-oorlogssentiment in de VS. Dit tot Adams ontzetting, die Loans bewering geloofde dat de gevangene een vriend van hem, een kolonel, en diens vrouw en zes kinderen had vermoord. ,,Hoe weet je dat jij de trekker niet net zo goed zou hebben overgehaald?'', schreef hij later in een reactie. Met de foto won Adams in 1969 de Pulitzer Prijs.

Eddy Adams werd op twaalf juni 1933 in New Kensington (Pennsylvania) geboren. Op de middelbare school verzorgde hij de fotografie voor de schoolkrant en na zijn examen ging hij met de Marine voor drie jaar naar Korea als oorlogsfotograaf. Van 1958 tot 1962 was hij in dienst van The Evening Bulletin in Philadelphia. Tijdens de periode daarna fotografeerde Adams voor AP Vietnamese bootvluchtelingen, presenteerde het resultaat aan het Congres en zorgde er zo naar eigen zeggen voor, dat de Amerikaanse regering 200.000 Zuid-Vietnamese vluchtelingen toeliet. ,,Ik was er niet op uit de wereld te redden, ik was uit op een verhaal'', zei hij later.

De afgelopen twintig jaar werkte Adams voor het weekblad Parade. Vanaf 1988 trainde hij aankomende fotojournalisten in de jaarlijkse Eddie Adams Workshop. De workshops gaan volgens een woordvoerder waarschijnlijk gewoon door.