Oltmans bondscoach en technisch directeurhockeyers

Roelant Oltmans gaat opnieuw een dienstverband aan met de Nederlandse hockeybond (KNHB). De voormalige vrouwen- en mannenbondscoach keert met ingang van 1 januari terug als technisch eindverantwoordelijke bij de mannenploeg, en gaat bij de bond tevens aan de slag als technisch directeur. Het contract heeft een looptijd van vier jaar.

Dat heeft het KNHB-bestuur vanmorgen bekendgemaakt op het bondsbureau in Utrecht. ,,Een coach met een grote staat van dienst'' en ,,iemand die heeft bewezen invulling te kunnen geven aan de functie van technisch directeur'', zei voorzitter André Bolhuis, die momenteel de portefeuille tophockey in beheer heeft en persoonlijk contact opnam met de huidige bondscoach van Pakistan.

Het is vooral de dubbelrol (bondscoach én technisch directeur) die Oltmans, met instemming van de spelersgroep, heeft doen besluiten terug te keren op het oude nest. ,,Vanuit het veld hoor ik signalen dat er behoefte is aan een technisch directeur; nu is sprake van te weinig overleg, geen evaluatie na een groot toernooi met de clubcoaches en stroomt er te weinig kader door vanuit het opleidingcircuit.'' De post van technisch directeur was binnen de KNHB vacant na het opstappen, zeven jaar geleden, van Gijs van Heumen.

Oltmans (50) is de opvolger van `tussenpaus' Terry Walsh, de Australiër die de na een spelersopstand verdreven Joost Bellaart begin dit jaar afloste, en met wie de nationale ploeg vorige maand de zilveren medaille won bij de Olympische Spelen in Athene. Walsh' contract liep af, en de voormalige bondscoach van Maleisië en Australië keerde na afloop terug naar zijn vaderland.

Op zijn beurt heeft Oltmans een contract dat hem tot 1 januari bindt aan de Pakistaanse hockeybond. Het is niet uitgesloten dat zijn huidige werkgever hem, nu hij besloten heeft over te stappen naar Nederland, eerder uit zijn functie zal ontheffen, liet Oltmans vandaag doorschemeren, en hij dus niet meer op bank zit tijdens het toernooi om de Champions Trophy, begin december in het Pakistaanse Lahore. Dan zou hij vervroegd in dienst kunnen treden bij de KNHB.

Bolhuis heeft ,,een halve afspraak'' met Walsh om, in geval van nood, de Australiër in Lahore nogmaals te laten opdraven als interim-bondscoach. ,,Binnen een à twee weken hopen we meer duidelijkheid te hebben'', aldus Bolhuis.

Oltmans stapte vanmiddag op het vliegtuig naar Pakistan voor de beladen testserie (acht duels) tegen aartsrivaal India. Hij trad vorig najaar aan als coach van het Aziatische land, dat al jaren vergeefse pogingen doet terug te keren op de hockeytroon. Bij de Spelen van Athene reikten Oltmans en Pakistan vorige maand niet verder dan de vijfde plaats.

Met gevoel voor zelfspot typeerde Oltmans zichzelf vanmorgen als ,,de Foppe de Haan van het hockey''. Hij was al tweemaal eerder coach van een vertegenwoordigende A-selectie: eerst bij de vrouwen (1990-'92), die hij veertien jaar geleden in Sydney naar de wereldtitel leidde, en vervolgens bij de mannen (1993-'98). Daar vierde de pragmaticus uit Oegstgeest zijn grootste successen, met eerst de olympische ('96) en niet veel later de wereldtitel ('98). Bovendien won de oud-gymnastiekleraar tweemaal het prestigieuze toernooi om de Champions Trophy: in 1996 (Madras) en in 1998 (Lahore).

In december van dat jaar maakte Oltmans de overstap naar het betaalde voetbal; hij trad in dienst als algemeen directeur bij NAC, waar hij ruim twee jaar geleden opstapte na bedreigingen van supporters die hem destijds verantwoordelijk hielden voor de financiële malaise bij de club.

Oltmans was ook in beeld bij NOC*NSF als potentiële opvolger van scheidend technisch directeur Joop Alberda. Vrijdag, toen de gesprekken met de KNHB zich in een afrondende fase bevonden, liet hij de sportkoepel weten af te zien van een oriënterend onderhoud. ,,Maar ik sta nog altijd graag op het veld, en ik ben graag direct betrokken bij het presteren dan dat ik op afstand opereer.''

Oltmans is sinds vorig najaar hoofdcoach van de mannenploeg van HCKZ, dat zondag aan de competitie begint. De club uit Den Haag gaat met spoed op zoek naar een opvolger, die Oltmans' taken na de winterstop (of eerder) overneemt. Naar verwachting schuift assistente Sonja Thomann door.

Het bestuur gaat deze week om de tafel met vrouwenbondscoach Marc Lammers, wiens naam in de wandelgangen ook viel als mogelijke opvolger van Walsh, om te zien of beide partijen de samenwerking voortzetten. Lammers (35) heeft ook contacten met het buitenland (Groot-Brittannië) om daar aan de slag te gaan als mannenbondscoach.

    • Mark Hoogstad