Nederlaag voor Koštunica bij verkiezingen Servië

Bij politiek belangrijke gemeenteraadsverkiezingen in Servië hebben de regerende partijen een nieuwe forse nederlaag geleden. De uitslag van de verkiezingen voorspelt volgens veel waarnemers weinig goeds voor de overlevingskansen van de regering van premier Vojislav Koštunica.

Volgens de nog voorlopige uitslagen is de Democratische Partij (DS) de grootste en is de ultra-nationalistische Servische Radicale Partij (SRS) de op één na grootste partij op dit moment. Beide partijen behoren tot de oppositie. Pas op de derde plaats komt de Democratische Partij van Servië (DSS) van premier Koštunica, de belangrijkste regeringspartij.

Formeel hebben de gemeenteraadsverkiezingen weinig van doen met de nationale politiek en de positie van de regerende coalitie. Maar de stijgende populariteit van de Democratische Partij en de blijvende populariteit van de extremistische SRS ondergraaft wel de politieke legitimiteit van de regering-Koštunica en de noodzaak iets te doen om de populariteit van de regering te vergroten. Daar komt bij dat de regering voor een aantal cruciale beslissingen staat – over de uitlevering van vier generaals aan het Joegoslavië-tribunaal, de nieuwe Servische grondwet en de introductie van BTW. In die situatie is het voor de oppositie zeer wel mogelijk vervroegde parlementsverkiezingen te eisen en de minderheidsregering van Koštunica ten val te brengen.

De Serviërs kozen gisteren voor de lokale gemeenteraden. Ze kozen bovendien in hun gemeente een nieuwe burgemeester. In de Vojvodina werden daarnaast verkiezingen voor het regionale parlement gehouden. In de meeste steden werd de race om het burgemeesterschap niet in een keer beslist en is een tweede ronde nodig voor de twee kandidaten die op de eerste twee plaatsen zijn geëidigd.

Volgens de voorlopige uitslagen moeten in Belgrado de burgemeesterskandidaten van de DS en de SRS in de tweede ronde tegen elkaar in het krijt treden; de eerste kreeg in de eerste ronde van gisteren 33 procent van de stemmen, de tweede 30. In de gemeenteraad van de hoofdstad veroverde de DS 33 van de 90 zetels, tegen de SRS 28; de DSS bleef op 13 zetels steken. In Novi Sad, de hoofdstad van de Vojvodina, ligt de SRS op kop: de radicale kandidaat voor het burgemeesterschap kreeg 38 procent van de stemmen, de kandidaat van de DS 37. Etnische minderheden in de Vojvodina, vooral de Hongaren, hebben de afgelopen maanden geklaagd over intimiderende incidenten. Algemeen wordt overigens verwacht dat de DS-kandidaat in de tweede ronde in Novi Sad gaat winnen.