Metamorfose doet Utrecht goed

FC Utrecht heeft een metamorfose ondergaan. De schuld van 22 miljoen euro is weggewerkt, het stadion werd verkocht en gerenoveerd, de selectie is noodgedwongen vernieuwd en veranderd van mentaliteit. Utrecht is na de sanering niet langer een club van geldverspillende bestuursleden en mouwopstropende spelers. Onder zakelijke leiding van algemeen directeur Sturkenboom – hij tekent spoedig een meerjarig contract – en onder sportieve leiding van trainer annex technisch directeur Booy is de club een schuldenvrije en technisch verzorgd spelende subtopper.

Drie dagen na de 4-0 thuiszege op de Zweedse kampioen Djurgardens volgde een 3-0 uitzege op Feyenoord. Met als gevolg dat FC Utrecht zich eerst met één been voor de lucratieve groepsronde in het UEFA-Cuptoernooi heeft geplaatst en vervolgens in de eredivisie naar de gedeelde derde plaats is gestegen. De positieve resultaten zijn geen toeval. Eerder dit seizoen werd Ajax op eigen veld met 4-2 verslagen voor de Super Cup en kwam de Amsterdamse rivaal in het competitieduel in de Arena niet verder dan 1-1. In De Kuip won FC Utrecht de afgelopen twee bekerfinales; met 4-1 van Feyenoord en met 1-0 van FC Twente.

De competitiezege in Rotterdam was gisteren niet eens geflatteerd, als de doelkansen zwaarder tellen dan de veldbezetting. De verliezende trainer Gullit moest zijn collega Booy gelijk geven. Met slim countervoetbal bleef FC Utrecht simpel op de been; het verschil tussen uit- en thuiswedstrijden is niet langer levensgroot, zoals een paar jaar geleden toen het vechtvoetbal rendeerde voor eigen publiek maar op vreemde bodem verzandde in een foutenfestival. FC Utrecht is nu een toonbeeld van degelijkheid, met dank ook aan conditietrainer Druppers. De oud-atleet heeft het elftal met geavanceerde oefeningen in fysiek opzicht toonaangevend gemaakt.

Voor de vierde keer op rij speelt FC Utrecht dit seizoen voor de UEFA Cup en in Europa hebben de spelers ervaring opgedaan onder moeilijke omstandigheden. Dat was het antwoord van Booy op de vraag waarom zijn elftal gisteren zo rustig was gebleven in De Kuip. Voorbij is de tijd dat FC Utrecht moest worden opgehitst door de fanatieke aanhang en spelers als Vreven binnen en buiten de lijnen de dienst uitmaakten. De Belgische back (nu Vitesse) stond symbool voor het rumoerige verleden. Hij was bij elk opstootje betrokken en camoufleerde zijn gebrek aan talent met doldrieste acties.

Zijn huidige plaatsvervanger Cornelisse (eerder Vitesse) is een tegenpool van Vreven en verdedigt bij voorkeur zonder overtredingen. In het centrum van de defensie toont de Fransman Di Tommaso het belang van rust en overzicht. Hij is overgenomen van tweedeklasser Sedan en blijkt net als de Belg Somers een belangrijke meerwaarde. Deze middenvelder speelde bij het Turkse Trabzonspor, nadat hij bij Lierse SK zijn profloopbaan was begonnen.

Somers is net als zijn landgenoot Tanghe, de nieuwe leider van FC Utrecht, een dynamische en intelligente speler. Met deze eigenschappen zorgden ze gisteren vlak voor het einde van de reguliere speeltijd voor 0-2. Tanghe zag Somers vrijlopen en plaatste de bal van grote afstand in zijn voeten. `Uit de draai' schoot Somers de bal hard en hoog in het Feyenoord-doel. Invaller Broerse zorgde in blessuretijd op aangeven van Douglas met een kopbal voor 0-3.

Dit alles met goedkeuring van de Belgische scheidsrechter Allaerts, die in het kader van een uitwisselingsprogramma en niet gehinderd door hatelijke of discriminerende spreekkoren een bijna foutloze partij floot. Hij zag in het begin een gemene overtreding op de enkel van Ono over het hoofd; de onbestrafte Van de Haar schopte de Japanner met enige vertraging uit de wedstrijd. Volgens Gullit was de charge beslissend voor het spelverloop. Hij had door de schorsing van de Egyptenaar Ghali geen adequate vervanger tot zijn beschikking. Zo smal is blijkbaar de selectie van Feyenoord. Nu moest de Koreaanse back Song de lijnen uitzetten in de tweede helft, wat hem veel minder goed afging dan de `geboren' spelverdeler Ono.

FC Utrecht heeft minder geld dan Feyenoord te besteden, maar de selectie van Booy lijkt meer uitgebalanceerd, getuige zijn keuze om drie basisspelers van afgelopen donderdag dit keer rust te gunnen. Aanvoerder De Jong mocht na rust invallen, toen zijn ploeg door een vroege treffer van verdediger Schut (kopbal uit hoekschop van Somers) zonder kunst- en vliegwerk een 0-1 voorsprong verdedigde. De Jong, de enige oudgediende, over de gedaanteverwisseling van FC Utrecht: ,,We zullen nooit onze afkomst verloochenen, we hebben nu een combinatie van strijd en talent. De puzzelstukjes vallen in elkaar.''

Het huidige succes is mede te danken aan het tactisch brein van Booy, die als spits van onder meer Club Brugge, FC Groningen en FC Utrecht bekendstond om zijn doelgerichtheid. Als trainer past hij de juiste wissels toe en blijkt hij de zwakte van de tegenstander meestal goed te doorgronden. Spelers en supporters lopen met hem weg; ook omdat hij zich dankzij schoonvader De Ruiter verzekerd weet van een geolied scoutingsapparaat. De komst van Somers, Di Tommaso en Douglas is een gevolg van snel en zakelijk handelen.

De laatste aanwinst was een tip van oud-doelman Van Ede, die hem bij Heracles aan het werk had gezien. Douglas, afkomstig uit de jeugdopleiding van Ajax en daar te licht bevonden, was tegen Feyenoord een opvallende verschijning met zijn rushes en passeerbewegingen. Onder toeziend oog van assistent-bondscoach Van 't Schip was hij gisteren een betere rechtsbuiten dan neo-international Castelen. Douglas wilde na afloop nog niet aan een oproep voor Oranje denken. ,,Ik ben trouwens geen echte rechtsbuiten. Bij de jeugd was ik schaduwspits. Maar ja, Ajax is verleden tijd. Gelukkig zit ik eindelijk weer bij een team met kwaliteit'', verzuchtte de oud-huurling van RBC en Haarlem.

Feyenoord

0

FC Utrecht

3

Ruststand 0-1. 31. Schut 0-1, 88. Somers, 90. Broerse 0-3. Schds: Allaerts (Bel). Tsch: 37.500. Gele kaart: Bosschaart (Feyenoord).

    • Jaap Bloembergen