Louis Couperus bij Kruidvat

Na Bach en andere muzikale klassiekers bieden Kruidvat-drogisterijen nu literatuur aan.

Twaalf romans van Louis Couperus (1863-1923) zijn vanaf vandaag te koop bij de filialen van drogisterijketen Kruidvat. Het is het begin van een nieuw boekenlabel. Kruidvat is al succesvol met klassieke muziek en gaf onder meer het complete werk van Bach en Mozart tegen lage prijzen uit.

De cassette met tien gebonden delen Couperus (50 euro, tekstverzorging Jan Willem Bos, met leeslintjes) is de eerste uitgave van Brilliant Books, zoals Kruidvat zijn reeks klassieke literatuur noemt.

,,We zochten naar een klassieke auteur met een groot oeuvre'', zegt Ramon Dahmen van Foreign Media Group, de nieuwe uitgeverij die het Brilliant Books-label `invult'. ,,Omdat we een mooi rond getal wilden, hebben we gekozen voor de Haagse romans van Couperus, aangevuld met de koningsromans en de sprookjes.'' Couperus' beroemde historische romans Iskander en De berg van licht zijn niet opgenomen. ,,Die zijn iets voor een eventuele vervolgbox als deze eerste een succes wordt.''

Dahmen wil niet zeggen wat de oplage is van de Couperus-cassette, maar ,,het is een aantal van vijf cijfers, genoeg om een luxe project als dit rendabel te maken.'' Brilliant Books heeft nog geen vastomlijnde plannen voor andere boxen, maar wil niet alleen werk brengen waarvan het copyrightvrij is. ,,Onderhandelingen met de weduwe Vestdijk, voor een box met Vestdijk-hoogtepunten, behoren zeker tot de mogelijkheden. Maar onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar een verzameling van hoogtepunten uit 25 eeuwen filosofie.''

Mark Pieters van uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep, die De stille kracht en Van oude mensen... uitgeeft, stelt vast dat hij er een concurrent bij heeft. ,,Natuurlijk juich ik het toe als iedereen dadelijk in zijn kast het klassieke werk van grote auteurs heeft staan. Maar het is vervelend dat lezers door dit soort stunts een rare perceptie krijgen van wat een boek mag kosten.''