Kroes: na 2009 niet terug in zakenleven

Aanstaande Europees Commissaris voor mededinging, Neelie Kroes, is niet van plan na afloop van haar zittingstermijn in 2009 terug te keren in het bedrijfsleven. Dit heeft zij geschreven aan de de komende voorzitter van het dagelijks bestuur van de Europese Unie, de Portugees José Manuel Barroso. Hiermee wil zij haar onafhankelijke positie als commissaris die onder andere moet oordelen over megafusies verder benadrukken.

De nauwe banden tussen Kroes en het bedrijfsleven hebben bij leden van het Europees Parlement vragen opgeroepen over haar onafhankelijkheid. Kroes heeft al haar functies in het bedrijfsleven per 1 september opgezegd. Vorige week maakte zij reeds bekend als Europees Commissaris niet te zullen oordelen in zaken waar zij in het verleden als bestuurder of commissaris van een bedrijf zelf bij betrokken was. Die worden overge-

dragen aan een medecommissaris. Zij zal ook niet aan discussies over de betrokken zaak deelnemen.

Nu heeft zij ook besloten in zaken waar zij niet zelf direct bij was betrokken vanaf 1 november aanstaande als haar benoeming ingaat, een afkoelingsperiode van één jaar in te voeren. Dit is in lijn met het advies van de juridische dienst van de Europese Commissie dat vorige week uitkwam. Een woordvoerder van de Europese Commissie zei vanmiddag dat met deze constructie het beste van twee werelden wordt bereikt. Een commissaris mededinging met kennis van het bedrijfsleven, maar zonder banden met dat bedrijfsleven.

De leden van de toekomstige Commissie hebben dit weekeinde tijdens een informele bijeenkomst in het Belgische Leuven afgesproken een grotere rol voor het dagelijks bestuur op te eisen. ,,We willen een onafhankelijke en sterke Commissie die ambitieuze voorstellen kan doen'', zei Barroso's kabinetschef, Vale de Almeida, zaterdag na afloop van de ontmoeting.

Activeren van de economie wordt een eerste taak voor de nieuwe Commissie. Leidraad wordt het rapport van de Nederlandse oud-premier Wim Kok, waarin staat wat er moet gebeuren om de Europese economie in het jaar 2010 de meest concurrende ter wereld te maken.