KLM schort waardetransport Z-Afrika op

KLM heeft de waardetransporten via de internationale luchthaven van Johannesburg voorlopig stopgezet. Aanleiding vormt de mislukte roofoverval, afgelopen donderdag, op een toestel van KLM. Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij zei vanmorgen dat een team van specialisten naar Johannesburg is gestuurd om samen met de autoriteiten onderzoek te verrichten naar de overval. In afwachting van meer duidelijkheid zullen geen waardevolle goederen meer worden vervoerd.

De KLM wil niet zeggen welke vracht precies het doelwit vormde van de criminelen. ,,Maar iedereen weet wat de belangrijkste exportproducten uit de Zuid-Afrikaanse regio zijn'', aldus de woordvoerder. Zuid-Afrika en buurland Botswana zijn de grootste producenten ter wereld van goud, sierdiamanten en platina, die deels via de luchthaven van Johannesburg, de grootste en drukste van heel Afrika, worden vervoerd.

Ondanks strenge veiligheidsmaatregelen slaagden vijf gewapende rovers er donderdagavond in tot op het platform door te dringen waar een KLM Boeing 747-400 Combi gereed stond voor vlucht KL592 naar Amsterdam. De vertrekkende passagiers waren op dat moment nog niet ingestapt. Veiligheidsagenten kregen de overvallers in het vizier, waarna een vuurgevecht ontstond. Daarbij raakten drie agenten gewond. De criminelen wisten te ontkomen.

Hoe groot de schade bedraagt van het stilleggen van de waardetransporten en wie daarvoor opdraait kan KLM niet zeggen.

Het is niet de eerste keer dat KLM in Johannesburg doelwit is van bendes. Eind december 2001 had een overval plaats op een KLM-depot bij de luchthaven. De criminelen slaagden er toen in voor miljoenen aan diamanten en contanten buit te maken. KLM schortte als gevolg daarvan het vervoer van de kostbare ladingen op; in maart 2002 werden de waardetransporten hervat.