Iran verwerpt nucleaire eisen resolutie IAEA

Iran verwerpt de resolutie van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) die oproept alle werk aan uraniumverrijking onmiddellijk op te schorten. Iran zal daarover niet via resoluties maar via politieke gesprekken onderhandelen. Dat heeft de Iraanse onderhandelaar bij het IAEA, Hassan Rohani, gisteren op een persconferentie in Teheran meegedeeld.

Rohani voegde eraan toe dat Iran de medewerking aan het Additionele Protocol kan staken als het land door de IAEA voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wordt gedaagd. Het Additionele Protocol geeft IAEA-inspecteurs het recht om op willekeurige tijdstippen en plaatsen onderzoek te doen. Legt de Veiligheidsraad sancties op dan zou Iran het verdrag tegen verspreiding van kernwapens (NPV) kunnen verlaten.

Na een week vergaderen over de ontwikkelingen in Iran, dat door de VS van een geheim kernwapenprogramma wordt verdacht, nam de IAEA-beheersraad zaterdag resolutie GOV/2004/79 aan (op www.iaea.org). Daarin wordt ,,diepe teleurstelling'' uitgesproken over Irans besluit terug te komen van de toezegging het werk aan verrijking op te schorten. De raad noemt herstel van deze stap noodzakelijk om het vertrouwen te vergroten. Ook wordt Iran opgeroepen het besluit om een zwaarwaterreactor te bouwen te ,,heroverwegen''. (De onderhavige reactor zou geschikt zijn voor de productie van plutonium.) De resolutie besluit met de mededeling dat op de eerstvolgende vergadering van de beheersraad, eind november, zal worden besloten of ,,verdere stappen'' nodig zijn.

De Amerikaanse IAEA-onderhandelaar Jackie Sanders noemde de resolutie een overwinning. De resolutie maakt volstrekt duidelijk dat Iran voor de Veiligheidsraad zal komen als het doorgaat met werk aan kernwapens, aldus Sanders. Van Europese zijde is de hoop uitgesproken dat Iran de geboden gelegenheid benut. IAEA-directeur ElBaradei noemde het Iraanse werk aan uraniumverrijking ,,geen onmiddellijk gevaar''. Maar het gaat om de intentie, aldus ElBaradei. Iran heeft geen reden om zo'n grote haast te maken met het verrijken van uranium. ElBaradei gaf toe dat er geen wettelijke middelen zijn om Iran het verrijken van uranium te verbieden. Het gaat om een vrijwillige vertrouwenwekkende maatregel.

Opmerkelijk is dat de resolutie die door Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië is ingediend veel milder is uitgevallen dan werd verwacht. De resolutie noemt geen tijdslimiet of heldere sancties als Iran in gebreke zou blijven. Vorig jaar november werd Iran nog in een resolutie voorgehouden dat de IAEA-beheersraad bij gesignaleerde tekortkomingen ,,onmiddellijk'' zou bijeenkomen om ,,alle hem ten dienste staande opties'' in overweging te nemen. Dat was een onverhulde dreiging met een gang naar de Veiligheidsraad.